U trendu

Štajnmajer pozvao gradjane na optimizam u trećem talasu pandemije

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je ta zemlja u trećem talasu pandemije u krizi poverenja i pozvao gradjane na veći optimizam i poverenje u sopstvene mogućnosti.

U vanrednom TV obraćanju, nemački predsednik tražio je od politike da donosi razumljive i pragmatične odluke o merama u borbi protiv korone, a gradjane je pozvao da ujedine snage u ovom trećem talasu pandemije, preneo je Dojče vele.

„Budimo složni, dragi sunarodnici! Pokažimo šta možemo. Nemojmo se stalno ljutiti na druge ili na one gore. Nemojmo stalno pokazivati šta nije moguće, već da je moguće – ako svako učini svoj deo“, rekao je Štajnmajer u snimljenom televizijskom obraćanju koje je emitovano sinoć.

Ovo je bio drugi put od početka pandemije da se savezni predsednik obratio gradjanima neplaniranim TV-govorom. U Nemačkoj se predsednik gradjanima obično obraća samo za Božić.

Frank-Valter Štajnmajer je priznao da postoji „kriza poverenja“ te da su počinjene greške kada je reč o testiranju, cepljenju i digitalizaciji.

„Posle 13 meseci više ne pomaže samo pozivati na strpljenje, razum i disciplinu. Apeli su izgubili dejstvo u ovim iscrpljujućim vremenima“, rekao je Štajnmajer.

Kako je dodao, sada zemlji ne trebaju politička i stranačka nadmetanja, već „jasnoća i odlučnost“, i razumljive i pragmatične odluke kako bi imali orijentaciju, kako bi ova zemlja iz sebe mogla da izvuče maksimum.

Savezni predsednik je najavio „stroga ograničenja“ u sledećih nekoliko sedmica, a kako je rekao, kao što pandemija traži puno od građana, tako bi i oni trebalo da puno traže od politike.

„Ti, državo radiš svoj deo posla, a ja građanin, svoj“, rekao je Frank-Valter Štajnmajer i poručio da „poverenje u demokratiju i nije ništa drugo do vera u sebe same“.

Nemački predsednik izrazio je uverenje da su sva cepiva koja su odobrena u Nemačkoj sigurna, a vakcinaciju je ocenio kao najvažniji korak za izlaz iz pandemije i gradjane pozvao da se vakcinišu u što većem broju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.