U trendu

Stamatović: Beograd da povuče priznanje nezavisnosti BJRM

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović pozvao je danas vlasti u Beogradu da hitno opozovu priznanje nezavisnosti Makedonije i pridruže se politici Grčke, koja osporava svako dalje isticanje imena „Republika Makedonija“.

Stamatović je u saopštenju naveo da je to potrebno uraditi zbog, kako tvrdi, neprijateljske politike Skoplja prema Srbiji.

„Ukoliko Vučić nema hrabrosti za ovaj diplomatski potez zbog razumljivog straha od reakcije svojih SAD, NATO i EU patrona, onda zvanični Beograd treba da, kao najbenigniju meru reciprociteta prema Skoplju, prizna albansku ‘Republiku Iliridu’ koja je formirana na teritoriji Zapadne Makedonije“, navodi se u saopštenju.

Stamatović je kritikovao vlasti zbog toga što su, kako smatra, zabavljene odustajanjem od Kosova i Metohije, tek prekjuče setila da zvanično Skoplje nije prijatelj Srbiji.

„Ne možemo da verujemo kako se ova nenarodna vlast, licemerno metanišući o ‘budućnosti srpske dece’, odriče svega što su nam slavni preci ostavili na čuvanje, i pretvara se da ne zna da je Hašim Tači, još pre 10 godina, javno priznao da ‘nezavisno Kosovo nije samo albanski projekat, već inicijativa SAD, EU i NATO’. Od geografske Makedonije koja je, posle oslobadjanja od Turaka, podeljena na Egejsku koja je ušla u sastav Grčke, Pirinske koja je pripojena Bugarskoj, i Vardarske koja je postala deo Kraljevine Srbije – jedino su srpski vlastodršci bili toliki mazohisti da, bez pardona, ono za šta su naši preci prolili krv, najpre izdvoje u nekakvu republiku u okviru SFRJ, a potom i dozvole da se ta Makedonija otcepi, proglasi nezavisnost, pa da je beogradski režim poltronski prizna pod imenom ‘Republika Makedonija’, a ne imenom pod kojim se vodi u UN“, rekao je Stamatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.