U trendu

Stamatović: Nepotreban državni dijalog o Kosovu

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović izjavio je danas da najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će pokrenuti državni dijalog o Kosovu predstavlja „oktroizaciju“ Ustava Srbije i postepeni prelazak u fazu prosvećenog apsolutizma.

Stamatović je u pisanoj izjavi naveo da Vučić umesto da gura „državni dijalog“ o predaji Kosova, mora da stane na čelo odbrane od „dalje okupacije i krčmljenja državnog i nacionalnog bogatstva“.

On je upitao o čemu to Vučić želi da postigne „unutrašnji konsenzus o Kosovu“ kada u Ustavu piše da je Kosovo i Metohija neodvojivi deo Srbije i da li je promena Ustava potrebna kako bi „teledirigovana skupštinska većina“ izbacila Kosovo iz najvišeg pravnog akta i tako „ubrzala naše evrointegracije“.

Stamatović je pitao i da li je Vučiću potrebno da zarad otvaranja nekog od poglavlja u pregovorima sa EU, Srbija odustane od 641.071 hektara kosovskometohijske zemlje koja je u vlasništvu države i gradjana Srbije, kao i Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije kazao je da se Vučić, još od formiranja svoje Srpske napredne strane, nikada nije izjasnio šta je državni prioritet Srbije – „EU, po svaku cenu, pa i po cenu odricanja od Kosova, ili očuvanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta po cenu neulaska u EU i slične evroatlantske asocijacije“.

Vučić je u izjavi za Večernje novosti od ponedeljka rekao da će u septembru pokrenuti državni dijalog o Kosovu i da će na konsultacije pozvati sve parlamentarne stranke, predstavnike Srpske pravoslavne crve, organizacija civilnog društva, Srpske akademije nauka i umetnosti i druge relevantne društvene činioce.

Prema pisanju lista, cilj dijaloga je da se pronadje jedinstveno rešenje za kosovski problem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.