U trendu

Stamatović: Prodajom PKB-a režim u Srbiji nastavlja da pljačka državne privredne resurse

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović izjavio je danas da režim u Srbiji najavljenom prodajom Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) planira da nastavi pljačku narodne imovine.

On je istakao da se prodaja PKB ne može pravdati time da je to preduzeće navodno neprofitabilno, saopštila je Zdrava Srbija.

„PKB je najveći proizvodjač mleka u Srbiji sa učešćem od 10 do 12 odsto u ukupnoj preradi mleka, hrani celu srpsku prestonicu. Njegovom prodajom gasi se jedan od najvećih nosilaca poljoprivrednog razvoja u Srbiji, a poljoprivredno zemljište kao naše najveće bogatstvo predaje u ruke strancima i tajkunima bliskim aktuelnoj vlasti“, kazao je Stamatović.

Zdrava Srbije se, kako je dodao, pridružuje protestu protiv prodaje PKB „jer se odbranom nacionalnih resursa te korporacije brani i Zlatibor“.  

Po rečima Stamatovića koji je i predsednik opštine Čajetina na Zlatiboru, režim na čelu sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem, „koji je pokušao da, mimo svih zakona, privatnom licu pokloni 2.213 hektara najvrednije državne zemlje na Zlatiboru, sprovešće i najavljenu privatizaciju PKB koji raspolaže sa 1.400 hektara gradjevinskog zemljišta i 5.200 hektara obradivog zemljišta“.

„Misteriozni investitori ne žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom već da od državnih raspikuća dobiju na poklon deo atraktivnog i skupog gradjevinskog zemljišta, medju kojima je i 555 hektara gradjevinskog zemljišta ispod Pupinovog mosta čija se vrednost procenjuje na najmanje 400 miliona evra, zbog čega se postavlja pitanje koliko će novca od famozne privatizacije PKB i zasluga za poklonjeno državno zemljište pripasti Aleksandru Vučiću i njegovoj sviti“, naveo je Stamatović.

Prodajom PKB-a, kako je ocenio, „država želi u bescenje da proda ogromne površine atraktivnog gradjevinskog zemljišta u okolini Pupinovog mosta i Aerodroma ‘Nikola Tesla’ za male pare.

Stamatović je dodao da je samo vrednost poljoprivrednog i gradjevinskog zemljišta kojim raspolaže PKB korporacija daleko veća od ponudjene cene za celokupno preduzeće na nekim dosadašnjim tenderima koja je iznosila oko 154 miliona evra, samo da bi se gradjanima Srbije saopštilo da dolaze strane investicije i da je to jedini put ulaska u Evropsku uniju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.