U trendu

Stamatović: Vrh SPC da se pre dijaloga o Kosovu premesti u Pećku patrijaršiju

Zdrava Srbija (ZS) smatra da patrijarh i Sveti sinod SPC pre početka dijaloga o Kosovu treba da se presele u svoje istorijsko sedište, Pećku patrijaršiju, rekao je predsednik Inicijativnog odbora ove stranke Milan Stamatović.

„Patrijarh i Sveti sinod SPC, još pre početka tog dijaloga, treba da se, kao što predlaže deo nacionalne opozicije, presele u svoje istorijsko sedište, Pećku patrijaršiju, jer SPC, za dve godine, slavi osam vekova svoje samostalnosti“, rekao je Stamatović, a navodi u saopštenju.

On je podsetio da je, na današnji dan, 1219. godine, vaseljenski patrijarh Manojlo Saranten, uz saglasnost vizantijskog cara Teodora I Laskarisa, hirotonisao Savu Nemanjića, potonjeg Svetog Savu, za prvog srpskog arhiepiskopa, čime je SPC dobila svoju autokefalnost.

„Patrijarh srpski, arhiepiskop pećki i mitropolit beogradsko-karlovački, kako glasi puna titula našeg patrijarha treba da se vrati u Pećku patrijaršiju i time, i simbolično i faktički, ojača poziciju Srba i države Srbije uoči sve brutalnijih zapadnih pritisaka da se, i formalno, odreknemo Kosova i Metohije“, naveo je Stamatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.