U trendu

Stamatović: Zaustaviti trend odlaska mladih i stručnih iz Srbije

Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović upozorio je danas da svake godine, u proseku, iz Srbije emigrira oko 15.000 ljudi i naveo da se taj „negativni trend“ mora zaustaviti.

„Zbog konstantnog pada nataliteta i nasovnog odliva mladih u inostranstvo ostaćemo bez sopstvenog naroda i države jer svake godine, u proseku, iz zemlje emigrira oko 15.000 ljudi, što je veličina jedne opštine ili grada u Srbiji. Imamo i sve manji prirodni priraštaj koji se na godišnjem nivou kreće oko 35.000 rodjenih“, naveo je Stamatović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, najveći problem je to što obrazovani i sposobni kadrovi zbog nemogućnosti da se zaposle odlaze u inostranstvo i više se ne vraćaju u Srbiju, o čemu svedoči i podatak da Srbiju godišnje napusti oko 400 lekara.

Stamatović je naveo da je u protekle tri godine u inostranstvo otišlo više od 4.600 specijalizanata i oko 7.000 medicinskih radnika.

Stamatović je dodao da je potrebno uvećati i podmladiti naciju koja je „medju najstarijim nacijama na svetu, sa prosečnom starošću od 43 godine“.

Kako je naveo, jedan od najvažnijih ciljeva Zdrave Srbije je da ozdravi i oporavi srpsku privredu i omogući mladim naraštajima da žive u ekonomski snažnoj državi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.