U trendu

Stefanović i Konjević potpisali sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da je saradnja sa policijom Crne Gore veoma „bliska“, te da policije dve države u mnogim slučajevima „rade kao jedna“.

Stefanović je sa svojim crnogorskim kolegom Raškom Konjevićem danas u Podgorici potpisao memorandum o saradnji dve zemlje u oblasti evropskih integracija.

Stefanović, Konjević i ministar unutrašnjih poslova BiH Dragan Mekić danas su u Podgorici imali četvrti sastanak trilaterale na kome su razgovarali o saradnji policija u suzbijanju organizovanog kriminala i bebzbednosnim izazovima.

Stefanović je obavestio kolege da Srbija do kraja godine želi da otvori pregovore sa EU i poglavlje 24 (pravda,sloboda i bezbednost) i saopštio im da priprema Zakon o policiji kako bi se „ojačala unutrašnja“ kontrola policije i njeni kapacitete i sprečila korupciju u sopstvenim redovima.

„Nikoga neće štititi policijska značka“, poručio je on.

Stefanović je naveo da je sa kolegama iz Crne Gore i BiH razgovarao o saradnji u oblasti organizovanog kriminala i ocenio da je ta saradnja intezivirana.

Saopštio je da je nedavno ubistvo policajca u Crnoj Gori „jedan od prioriteta“ policije Srbije koja „intezivno“ radi na tom slučaju i koja će učiniti sve da se počinilac, ako se nalazi na teritoriji Srbije, što pre privede pravdi.

Crnogorska policija rapisala je poternicu za državljaninom Srbije E.M. iz Prijepolja, zbog sumnje da je prošle srede usmrtio policajca Irfana Kujevića prilikom rutinske kontrole u Crnoj Gori.

Stefanović je kazao da je borba protiv trgovine drogom jedan od „prioriteta“ za policije, jer su sve tri zemlje deo „heroinske rute“.

Rekao je da je terorizam „novina“ za region, te policije i nadležne službe „moraju da se pobrinu da građani osećaju stabilnost i sigurnost.“

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević zahvalio se policijama Srbije i BiH na pomoći u rasvetljavanju ubistva crnogorskog policajca i izrazio nadu da će osumnjičeni, za kojim je raspisana poternica, biti uhapšen u najkraćem roku.

Potvrdio je da mu je bosansko-hercegovački kolega Mekić preneo da je Predsedništvo BiH dalo saglasnost na sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i najavio da će taj sporazum biti potpisan do kraja avgusta.

Konjević je saopštio i da razgovori o razgraničenju sa Kosovom napreduju „dobrom dinamikom“ , ali i naveo da je za rješenje tog pitanja potrebno vreme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.