U trendu

Stefanović: Uhapsićemo Haradinaja ako dodje u Preševo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će premijer Kosova Ramuš Haradinaj biti uhapšen ako dodje, jer je poternica domaćeg suda za njim i dalje na snazi.

„Na snazi je poternica našeg suda za njim i svakako će biti uhapšen ako bude dostupan policiji“, rekao je Stefanović za izdanje dnevnog lista „Kurir“ od petka.

Haradinaj je ranije rekao da je spreman da poseti Preševo na poziv lokalnih vlasti, kao i u Medvedju i dodao da se neće kretati ilegalno, već uz dozvolu srpskih vlasti.

Srbija Haradinaja tereti za ratne zločine tokom oružanog sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Francuska je po poternici koju je izdala Srbija, 4. januara 2017. uhapsila Haradinaja, ali je Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio krajem aprila prošle godine zahtev Srbije za izručenjem Haradinaja.

Poternice za Haradinajem i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koje je raspisala vlasti Srbije, više se ne vide na Interpolu, a Stefanović kaže da su one u bazi Interpola, ali da nisu vidljive.

Svoj dolazak u Beograd u aprilu 2015. godine najavio je sadašnji predsednik Kosova, a tadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači. Ministar Stefanović tada je najavio i njegovo hapšenje ako dodje. Tači je na kraju otkazao učešće na skupu na koji je pozvan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.