U trendu

Štićenik CIA umešan u ubistvo Ivanovića?

U vreme ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića u januaru prošle godine u Kosovkoj Mitrovici, Fljorim Ejupi, za kojeg se sumnja da je umešan u organizaciju likvidacije, stigao je iz Nemačke na KiM, pišu današnje Novosti pozivajući se na saznanja naših obaveštajnih službi.

Ejupi, koga je i predsednik Srbije pomenuo u kontekstu ubistva Ivanovića, najpoznatiji je kao „bombaš iz Podujeva“, a bio je jedini osumnjičeni za postavljanje bombe pod autobus „Niš ekspresa“, u kojem je 2001. godine poginulo 12, a ranjeno 43 Srba.

Na osnovu DNK tragova on je i uhapšen, ali je misteriozno pobegao iz američke baze „Bondstil“.

Prvi imenovani međunarodni sudija u kosovskom pravosuđu, Kristen Karphamer je izneo sumnju da je u bekstvo bila umešana CIA, koja je navodno svojevremeno i obučavala ovog teroristu.

Na KiM, Ejupi se pominje kao plaćeni ubica, ali i kao deo grupe grupe koja je, navodono, organizovala pogrom Srba u martu 2004. godine. On je, prema navodima kosovskog tužilaštva, svojevremeno trebalo da za četvrt miliona evra ubije Džavita Halitija, nekada Tačijevog čoveka za vezu s ogrankom OVK u Albaniji, a danas potpredsednika parlamenta u Prištini.

Upravo je ta kriminalna grupa, formirana krajem 2001. godine odgovorna za organizaciju martovskog pogroma, tvrdio je njen bivši pripadnik i svedok prištinskog Specijalnog tužilaštva Škumbin Mehmeti.

Klan je postojao sve do 2014. godine, uz podršku „ratnih stranaka“ i „velikih porodica“ i izveo je niz političkih ubistava.

Ejupi se lično sumnjiči za ubistva dvojice bliskih saradnika Ibrahima Rugove – Tahira Zemaja i Džemaila Mustafe, kao i za likvidacije pripadnika kosovske policije Bajrama Kičmarija i pripadnika Unmikove policije Koje Esumana.

Mehmeti je, prema pisanju albanskih medija s KiM, bio spreman da svedoči da je Ejupi u slučaju „Niš ekspres“ imao direktnu podršku Kadrija Veseljija, ali je od tog svedočenja odustao.

Kako pišu Novosti ništa manje živopisna nije ni biografija Lirima Zeke, kontroverznog biznismena koji u Kosovskoj Mitrovici, u blizini mesta zločina, boravio 15. januara, dan pre atentata.

Naše službe su još pre nekoliko meseci proveravale njgovo kretanje i motive njegovog dolaska, kao i moguću povezanost sa ubistvom Ivanovića, navode Novosti.

Zeka je danas vlasnik restorana „Konak L“, koji se nalazi prekoputa zgrade vlade u Prištini i važi za mesto gde se okupljaju prištinski političari i navodno, prenose Novosti, uživa zastitu Tačija.

Prema dostupnim podacima rođen je 1963. godine. u Kosovskoj Mitrovici, kao Nedžmedin, ali je kasnije promenio ime u Lirim.

Od sredine osamdesetih godina službe ga dovode u vezu sa nizom kriminalnih „poduhvata“.

Sumnjiče ga da je jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske, preko KiM, do zemalja zapadne Evrope.

U policijskim arhivima piše i da je u Nemačkoj hapšen zbog korišćenja falsifikovanih ličnih dokumenata, u Švajcarskoj je bio pod istragom zbog šverca droge, u Srbiji je optužen za silovanje, a u Zagrebu su ga sumnjičili za ubistvo i krijumčarenje oružja za muslimanske snage u BiH.

Na aerodromu u Pragu uhapšen je 1999. godine po Interpolovoj poternici jer je u Nemačkoj bio osuđen na sedam godina zbog trgovine drogom.

Berlin je tada tražio njegovo izručenje, ali je, navodno, Zeka prilikom transfera uspeo da pobegne, navele su Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)