U trendu

Stigla hitna poruka Prištini

Iz EU saopšteno da nove vlasti u Prištini, koje bi trebalo da se formiraju nakon prevremenih parlamentarnih izbora, moraju da nastave dijalog s Beogradom.

Podsetimo, u nedelju su na KiM održani prevremeni parlamentarni izbori, na kojima je, prema preliminarnim podacima, pobedio pokret Samoopredeljenje, koji je dobio 47,9 odsto glasova i time obezbedio 55 poslaničkih mesta.

Lider tog pokreta Aljbin Kurti, međutim, kaže da njegovoj vladi, koju bude formirao, dijalog s Beogradom neće biti prioritet, odnosno da će mu to biti šesti ili sedmi prioritet.

Iz Brisela je međutim saopšteno da očekuju od novih vlasti u Prištini da se angažuju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Beogradom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU Žosep Borelj i evropski komesar za proširenje, Oliver Vraheji.

U zajedničkom saopštenju, nakon jučerašnjih izbora na Kosovu, Borelj i Varheji navode da će EU nastaviti da pruža podršku evropskom putu Kosvova, ali i podsetili na obaveze koje stoje pred budućim vlastima u Prištini.

”Od Kosova se zahteva napredak u reformama, kroz sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju i Evropska reformska agenda, kao i regionalna sardanja. Evropski put Koosva vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i EU očekuje od novih vlasti konstruktivni angažaman na nastvaku dijaloga kome posreduje EU”, poručili su Borelj i Varheji.

U saopštenju se dodaje da će EU nastaviti da prati postizborne procese na Kosovu gde se očekuje formiranje Parlamenta, Vlade i izbor novog predsednika.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.