U trendu

Stilijanides: Srbija ključni partner EU

Srbija je ključni partner EU, a jedan od pokazatelja jeste način na koji se suočava sa migrantskom krizom, izjavio je danas u Beogradu evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides.

„Srbija je ključni partner EU. Vi znate šta to znači. To se pokazalo kada su otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU. Srbija je ključni partner EU i zbog načina na koji upravlja migrantskom krizom. To nije nacionalna ili regionalna, već globalna kriza“, rekao je Stilijanides na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je kazao da Srbija u suočavanju sa migrantskom krizom obavlja posao „kome se treba diviti“, i dodao da tome doprinose i granične službe i civilno društvo.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da se u migrantskoj krizi „ponaša odgovorno“, ali je i naglasio da joj je neophodna pomoć EU.

On se Stilijanidesu zahvalio zbog odluke da se u Beogradu osnuje Kancelarija za humanitarna pitanja i dodao da to predstavlja „pozitivan signal“ za Srbiju.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da ne veruje da Srbiji preti nova migrantska kriza, čak i u slučaju da veliki broj migranata bude vraćen iz nekih evropskih zemalja.

„To nije realna pretpostavka. Mi dobro saradjujemo sa EU. Žao nam je zbog problema sa kojima se suočavaju Nemačka, Holandija i Švedska. To su zemlje koje su heroji u suočavanju sa ovim problemom. Mi smo samo na tranzitnoj ruti“, rekao je Vučić.

On je ipak dodao da se ništa „ne može garantovati“ i da se ne zna „kako će se Turska ponašati“.

Stilijanides nije u potpunosti isključio mogućnost novog priliva izbeglica na Zapadni Balkan, ali je rekao da su na evropskom novou učinjeni pozitivni pomaci u rešavanju migrantske krize i da postoji politička volja da se ona reši.

EU će nastaviti da podržava Srbiju u migrantskoj krizi, rekao je Stilijanides, i podsetio da je u decembru za vodjenje migrantske krize, EU odobrila pomoć od 13 miliona evra.

„Sa 13 miliona evra, ukupna odobrena pomoć za migrantsku krizu iznosi 22 miliona evra, i veći deo tog novca namenjen je Srbiji“, rekao je evropski komesar.

On je naglasio da je neophodno naći političko rešenje za Siriju, Avganistan i Irak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.