U trendu

„Što se mene tiče, neka ostane ova mera za Crnu Goru cele godine“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da odluka Direktorata civilnog vazduhoplovstva da uskrati dozvolu za sletanje na beogradski aerodrom avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajnsa nema veze sa spoljnom politikom.

Dačić je za TV Prva rekao da to nisu recipročne mere na odluku Crne Gore da ne otvori granicu za Srbiju, već da bi recipročne mere bile kada bi Srbija zabranila ulazak građana Crne Gore na svoju teritoriju.

„Što se mene tiče, nek ostane ova mera za Crnu Goru za celu godinu, da se malo naši opamete. Onaj ko vas hoće, on će sigurno da otvori granice… Srećan vam put, samo ne dirajte Srbe“, rekao je Dačić.

On je naveo da su za Srbiju najvažniji položaj i prava srpskog naroda u Crnoj Gori i da je sada ključno pitanje da li će se dva naroda međusobno sukobljavati ili sarađivati i „biti braća kao što su uvek bili“.

Crnogorski premijer Duško Marković je u ponedeljak najavio da će se granice Crne Gore u prvim danima juna otvoriti za više zemalja, među kojima nije Srbija, a Dačić navodi da rešavanju tog pitanja treba pristupiti racionalno, bez emocija.

„To da li će Srbija i Crna Gora da žive u jednoj državi ili u više država potpuno je sporedno pitanje, ključno je da li će Srbi i Crnogorci da međusobno sarađuju, zanimaju nas prava srpskog naroda…“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li je sada Crna Gora bezbedna za Srbe, Dačić kaže da će se procenjivati bezbednosna situacija, ali da još nema takvih ocena na zvaničnom nivou.

Kako je rekao, jedino ga čudi što na crnogorskom spisku za otvaranje granica nije Kosovo zato što su, primećuje, „Crnogorci njihovi tradicionalni viševekovni prijatelji“.

Kada je Crna Gora priznala Kosovo, to je bio najveći udarac za Srbe, naveo je Dačić.

Dačić je rekao i da smatra da će ove godine biti manje srpskih turista u Crnoj Gori.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (7)