Stoltenberg izrazio žaljenje zbog zakona o transformaciji KBS i pozvao na uzdržanost

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je danas žaljenje zbog odluke kosovskog parlamenta da usvoji zakone o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti koju je zbog toga izneo taj vojni savez i ponovio da nije dobar trenutak za takav potez.

Stoltenberg je pozvao sve političke aktere na uzdržanost, a Prištinu i Beograd da nastave dijalog pod okriljem EU.

„Iako je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu pitanje o kojem Kosovo odlučuje, jasno smo poručili da je loš trenutak za takav potez“, saopštio je Stoltenberg povodom usvajanja zakona o transformaciji KSB u skupštini Kosova.

U saopštenju se navodi da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim sadašnjim mandatom i dodaje da će sada, s promenom tog mandata morati ponovo da razmotri nivo svog angažovanja sa KSB.

NATO će kroz snage Kfor ostati posvećen sigurnom i bezbednom okruženju na Kosovu i stabilnosti na širem Zapadnom Balkanu, navodi se.

U saopštenju se ističe da sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka ne dovede do daljeg rasta napetosti u regionu i da svi odgovorni politički akteri u regionu treba da se usredsrede na napredak u reformama i u dijalogu.

Ponovo pozivam Prištinu i Beograd da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava i akcija koje bi mogle dovesti do eskalacije. NATO će nastaviti da podržava dijalog pod okriljem EU kao jedino trajno političko rešenje za region, naveo je Stoltenberg.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.