Studenti u Nišu izneli i lokalne zahteve

„Protest protiv diktature“ održan je u četvrtak uveče u Nišu 11. put, a njegovi najbrojniji učesnici – studenti, izneli su na platou ispred Gradske kuće zahteve od čijeg će ispunjenja, kako su rekli, zavisiti kraj protesta.

Studenti su istakli da se radi o „lokalnim zahtevima“, a da svakako ostaju pri onim zahtevima koje traže i njihove kolege u Beogradu i Novom Sadu: smenjivanje članova RIK-a i REM-a, kao i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i uredništva RTS-a, i smenjivanje čitavog političkog vrha Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Jedna studentkinja je pročitala lokalne zahteve, medju kojima je na prvom mestu stroga kontrola gradskog budžeta, gradskih ustanova i javnih funkcija.

„Zahtevamo ukidanje nepotizma i ‘čišćenje’ opštine od fiktivno zaposlenih. Zahtevamo takodje transparentnost konkursa za zapošljavanje“, kazala je ona.

Zahtevi studenata su i krivično gonjenje sudskih službenika zbog nepostupanja po krivičnim prijavama gradjana, i uvodjenje „prazne stolice“ u javnim preduzećima, kao mere za bolju kontrolu njihovog rada.

„Tražimo pokretanje lokalne ekonomije i preusmeravanje subvencija sa inostranih preduzeća na domaće firme, preduzetnike i poljoprivrednike“, istakli su niški studenti.

Medju njihovim zahtevima su formiranje regionalnog medijskog javnog servisa, isplata zaostalih plata radnicima propalih niških firmi, izmeštanje pruge iz centra Niša i izgradnja azila za pse lutalice.

Studenti su kazali da njihova lista zahteva nije konačna i pozvali sve gradjane, sindikate i udruženja da im se pridruže u formiranju jedinstvene liste zahteva.

Učesnici protesta su, kao i prethodne večeri, prošetali centralnim gradskim ulicama i dali dobrovoljne priloge Banci dobročinstva“ da bi dvanaestogodišnji Andrija Stanišić iz Niša mogao da otputuje na preko potrebnu operaciju kičme.

Zbog predstojećeg Uskrsa novi „Protest protiv diktature“ zakazan je za ponedeljak 17. april.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.