Šumarac: Zakon o prodaji nepokretnosti loš i nestručan

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture vlade u senci Demokratske stranke Dragoslav Šumarac ocenio je danas da je predlog Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije „potpuno loš i nestručan“ i predstavlja „pljačku građana Srbije“, jer je namera da se bogati još više obogate.

„Predmet prodaje su uglavnom vile, stanovi, poslovni prostori koji su sada u nadležnost Diposa. Znamo da su na najboljim lokacijama, zakupci tih prostora su najbogatilji ljudi u Srbiji. Oni jedini imaju pravo da kupe ove nepokretnosti. Svi drugi građani Srbije su neravnopravni i ne mogu konkurisati ako nisu sklopili ugovor o zakupu pre 1. januara 2015. godine“, naveo je Šumarac na konferenciji za novinare.

On je ocenio da je zakon u suprotnosti sa Zakonom o javnoj svojini, u kojem se navodi da sve nepokretnosti i sva imovina Republike Srbije može da se otuđi javnim nadmetanjem ili aukcijom.

„Mnogo nelogičnosti ima u ovom zakonu. Od toga da ne mogu da se prodaju legati, stanovi i poslovni prostor koji je predmet zakona o restituciji“, naveo je Šumarac.

Ministarka odbrane DS-ove Vlade u u senci Gordana Čomić upozorila je na „štetu“ od primene takvih zakona, počev od Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti, izmene zakona o javnim nabavkama, kao i zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi koji bi danas trebalo da budu doneti u Skupštini Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.