Suroi: Borel se interesovao za korekcije granica Kosovo Srbija

Prištinski publicista Veton Suroi, je danas u autorskom tekstu otkrio detalje sastanka koji je aktuelni šef evropske diplomatije Josep Borel imao pre nekoliko nedelja u Berlinu sa nekoliko uglednih evropskih stručnjaka od kojih je tražio mišljenje o mogućnosti korekcija granica odnosno da Srbija dobije sever Kosova.

Negativni odgovor eksperata i ideja da će granične promene otvoriti Pandorinu kutiju naveli su Borela da postavi sledeće pitanje: Kako da Srbija nešto dobije, piše Suroi, a prenosi gazetaexpress.com.

„Pre nekoliko nedelja, šef spoljne politike EU Josep Borel sastao se u Berlinu sa uglednim evropskim stručnjacima i, prema nekim učesnicima, pitao da li bi bilo rešenje za Srbiju da preuzme sever Kosova. Odgovor je bio da to ne bi bilo rešenje, već otvaranje Pandorine kutije i tada je rekao: „Da, kako navesti Srbiju da nešto dobije?“, napisao je Suroi.

On je ukazao na neusklađenost delovanja SAD i EU u vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije.

„Postoje napori Borela da, na primer, postavi crveni zid, rešenjem koje bi, recimo, moglo da se svidi Srbiji, dok je Grenelov žuti zid sa pragmatičnim rešenjima koja obezbeđuju ekonomski napredak za obe zemlje“, kazao je Suroi.

Suroi ocenjuje da takvo pitanje Borela pokazuje mentalitet da bi Kosovo, pošto je nezavisno, treba da da nešto. Ako se nastavi takvim mentalitetom, prema njemu, nastaviće se trogodišnji period kada je na čelu evropske spoljne politike bila Federika Mogerini i kada se razgovaralo“ iznad karata“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.