U trendu

Suspendovana profesorka iz Zrenjanina govoriće večeras na skupu u Beogradu

Suspendovana profesorka Zrenjaninske gimnazije Senka Jankov govoriće večeras na građanskom protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu.

Kako je najavio pokret Novi optimizam, Jankov će na skupu govoriti „kao majka, pedagoškinja i građanka“.

Rukovodstvo Zrenjaninske gimnazije suspendovalo je profesorku i aktivistkinju Senku Jankov nakon što je održala govor na skupu „Srbija protiv nasilja“ u Zrenjaninu.

Kao razlog za suspenziju navedeno je da je ona u jednoj učionici okačila plakat sa pozivom na taj građanski skup.

Opozicione stranke i nevladine organizacije zatražile su od uprave Gimnazije da preinače odluku, uz ocenu da je „licemerno što suspenziju potpisuju oni koji organizovano idu na skupove po direktivi vlasti“.

DS: Zrenjaninska gimnazija da povuče odluku o suspenziji profesorke koja je govorila na protestu

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od nadležnih u Zrenjaninskoj gimnaziji da povuku odluku o suspenziji profesorke Senke Jankov zbog navodne zloupotrebe škole u političke svrhe.

„Svi znamo da ovde nije reč o sankcionisanju zaposlenog zbog ‘političke zloupotrebe škole’, jer se to nikada nije ni desilo. Suspenzija je direktan pritisak i pokušaj zastrašivanja i marginalizovanja Senke Jankov“, ocenila je DS.

Ta stranka dodala je da je odluka o suspenziji profesorke ujedno i slanje poruke svim drugim prosvetnim radnicima u Zrenjaninu da se slučajno ne pojavljuju na građanskim protestima protiv nasilja, da ne budu aktivni i kritički nastrojeni, i da će biti kažnjeni ako budu uradili bilo šta što se režimu na vlasti ne svidi.

Zatražili su od uprave Gimnazije da ne pokreće dalje postupke protiv profesorke Jankov i da joj uputi „javno izvinjenje zbog toga što ju je provukla kroz blato umesto da je nagradi za dodatni rad i trud koji ulaže u rad sa đacima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.