U trendu

Sutra Skupština Kosova usvaja set zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga

Skupština Kosova će na sednici koja je zakazana za sutra, u drugom čitanju razmotriti i usvojiti tri zakona kojima se obezbeđuje transformacija Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, bez promene naziva tih snaga.

Na sednici koja će, kako se najavljuje, imati više svečarski karakter, usvojiće se Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u Bezbednosnim snagama Kosova.

Iako se ime snaga ne menja, jer su za to potrebne ustavne promene koje zbog suprostavljanja Srpske liste nisu moguće, menja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga.

Sem Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK.

Pravo na formiranje Oružanih snaga Kosova ne dovodi u pitanje ni NATO, ističući da je to suvereno pravo institucija Kosova, ali većina članica severno-atlanskog saveza zahteva da se promene izvrše putem ustavnih promena, dok ima i ocena i izjava najviših zvaničnika NATO-a da ovo nije vreme kada treba izvršiti transformaciju.

Vlada Kosova je dobila snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država za transformaciju BSK. Takvu podršku je juče dao i ambasador Velike Britanije na Kosovu.

Novi američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet izjavio je da je „evolucija“ Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku „pozitivan korak za Kosovo“ i dodao da je „više nego prirodno da Kosovo kao suverena i nezavisna zemlja, ima odbrambene sposobnosti“.

Podsećajući na najave kosovskih lidera da će oružane snage moći da učestvuju u mirovnim operacijama i van Kosova, američki ambasador je ocenio da je Kosovo „stiglo do tačke u kojoj može da doprinese medjunarodnoj bezbednosti, umesto da bude njen korisnik“.

„To je dobrodošlo“, kazao je Kosnet i dodao da Kosovo „i dalje zauzima visoko mesto na listi prioriteta američke spoljne politike“.

Komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, amrički admiral Džems Fogo je juče u Skoplju izjavio da je odluka o transformaciji BSK suverena odluka koju treba da donesu institucije Kosova i da je na njima da je poštuju.

Iz Vlade Kosova je najavljeno da će sutra u 17 časova u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini biti organizovana ceremonija transformacije BSK u Oružane snage Kosova, dok je za danas najavljeno da će predsednik Kosova i vrhovni komandant BSK Hašim Tači obaviti smotru tih snaga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.