U trendu

Sutra u Beogradu formiranje 'Skupštine Slobodne Srbije'

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu sutra će biti formirana „Skupština Slobodne Srbije“ i pročitan njen proglas, objavio je danas Organizacioni odbor.

Taj odbor čine akademik profesor Dušan Teodorović, profesorka Liljana Stojković, profesor Čedomir Čupić, politički analitičar Boban Stojanović i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.
U saopštenju piše da će oni, „imajući u vidu razorenost institucija i potpuno uništavanje parlamentarizma“, konstituisati „telo u okviru kojeg će se razmenjivati ideje, razmatrati konkretni predlozi i organizovati aktivnosti sa ciljem stvaranja demokratskog okvira za promenu sistema u Srbiji“.

„Skupštinu će sačinjavati intelektualci, aktivisti i svi slobodoumni gradjani koji žele da učestvuju u kreiranju budućnosti Srbije“, naveli su oni.

Kroz „predvidjeno širenje sastava Skupštine i procese otvorene demokratije“, u čemu će „imati priliku da učestvuju svi gradjani“, potpisnici nameravaju da „unaprede nivo demokratičnosti, vladavine prava, ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, kao i sveukupan položaj gradjana“.

„S obzirom na to da nemamo Skupštinu koja predstavlja gradjane Srbije, smatramo da je naša obaveza da formiramo alternativni parlament koji će unutar sebe okupiti gradjane, pokrete i političke aktere iz svakog društvenog i političkog spektra u Srbiji“, piše u saopštenju.

U tom tekstu je ocenjeno da „Srbiji nedostaje jedinstvo u borbi protiv autokratskog režima“, te da „Skupština Slobodne Srbije ima za cilj da ujedini“ one koji se za to zalažu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.