U trendu

Suverenisti: Promenom Ustava izgubićemo pravosudje

Predsednik pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović izjavio je danas da će Srbija „izgubiti pravosudje“ ukoliko na referendumu, koji je najavljen za 16. januar, budu usvojene promene Ustava u delu o pravosudju.

Na konferenciji za novinare u centrali DJB, Radulović je naglasio da ne može biti dobar nijedan sistem u kojem pojedinci biraju „sami sebe“ jer Skupština Srbije, ukoliko promene budu usvojene, više neće birati sudije, već će to činiti Visoki savet sudstva.

„Rešenje je promena izbornog sistema, da se uvede proporcionalni izborni sitem i da se poslanici u Skupštini Srbije biraju po imenima a ne da se sudije biraju medjusobno“, rekao je on.

Kazao je da će ta promenom Ustava dovesti do više nepotizma i političke korupcije jer će se sudije birati „iza zatvorenih vrata“.

Radulović je naglasio da je važno da gradjani izadju na referendum 16. junuara i da glasaju protiv te je poručio opoziciji da učini isto i pozove gradjane.

Dodao je da organizacija „Kreni – promeni“, koja je učestvovala u organizaciji masovnih blokada saobraćajnica u prethnodnom periodu, treba da delegira gradjane da čuvaju biračka mesta 16. januara.

Predsednik stranke Zdrava Srbija Milan Stamatović ocenio je da najavljenim promenama Ustava vlasti prepuštaju ingirencije „nad važnom granom vlasti“, pravosudjem.

„Nećemo moći da kontrolišemo kao narod šta se dešava u pravosudju, kao nacija ćemo biti u velikoj opasnosti“, naglasio je on.

Predsednica pokreta Živim za Srbiju Jovana Stojković poručila je da medju opozicijom ne sme da bude političkih i privatnih razlika kada je reč o pitanju poput Ustava Srbije.

„Globalistički centri moći pokušavaju da nacionalne države predstave nesposobnima da se izbore sa izazovima. U Srbiji vlada perfidna okupaciona hobotnica koja nam onemogućava da živimo kako želimo. Promena Ustava je samo krunisanje toga“, ocenila je ona.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić izjavio je da je demokratija u Srbiji izmedju 2000. i 2010. godine bila manjkava, ali je naglasio da izbori nisu bili sporni, „kao oni 2020. godine“.

„Tada je izašlo malo gradjana. Na tome je osnovana Vlada koja je postepeno ugušila opoziciju i sama sebi ograničila mandat. Takva većina je omogućila da se uvede referendum bez cenzusa“, rekao je on.

Pokret Dosta je bilo, stranka Zdrava Srbija, pokret Živim za Srbiju i Napredni klub potpisnici su „Deklaracije Suverenista“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.