U trendu

Švajcarski ministar privrede u petak u Beogradu

Švajcarski ministar privrede obrazovanja i nauke Johan Šnajder-Aman (Johann Schneider-Amman) doputovaće u petak, 30. oktobra, u Beograd gde će sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarati o ekonomskim i bilateralnim odnosima dve zemlje i o dualnom profesionalnom obrazovnom sistemu, saopštilo je danas švajcarsko ministarstvo.

Šnajder-Aman će u Beogradu otvoriti tehnološki park „Sajens end teknolodži“ (Science and Technology) koji je podržala Švajcarska, a učestvovaće i na okruglom stolu o profesionalnom obrazovanju.

Švajcarski ministar će u okviru radne posete razgovarati i sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković i ministrom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoje Srdjanom Verbićem. 

Kako se navodi u saopštenju, trgovinska razmena Švajcarske i Srbije kontinuirano raste i iznosila je 2014. godine 288 miliona švajcarskih franaka. Najvažniji izvozni proizvodi Švajcarske su farmaceutski i hemijski proizvodi, vozila i mašine, a iz Srbije najviše uvozi metalne i poljoprivredne proizvode i vozila.

Prema statistici Medjunarodnog monetarnog fonda, investicije Švajcarske u Srbiji premašile su krajem 2013. godine 899 miliona franaka, što se delom može pripisati i velikoj srpskoj dijaspori u Švajcarskoj. Investicije Srbije u Švajcarskoj iznosile su 49 miliona švajcarskih franaka, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar