U trendu

Švarm: Ako hoćeš da postaneš ministar ili direktor, upiši se u partiju umesto na fakultet

Glavni urednik nedeljnika „Vreme“ ocenio je danas da je obrazovanje čist višak za Srbiju, jer da je drugačije ne bi prvi čovek države (Aleksandar Vučić) na sva usta rekalmirao dualno obrazovanje, a njegova vlast obraćala pažnju na prosvetne radnike samo kada zaprete štrajkom zbog svog ponižavajućeg položaja.

Švarm je naveo da „mladi nisu blesavi“, a dokaz tome je mizeran broj prijava za upise na profesorske smerove na Matematičkom i Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

„Zašto se mučiti integralima ili kratkouzlaznim naglaskom, kad se može potpisati pristupnica Srpske napredne stranke i kupiti diploma na kakvom opskurnom privatnom fakultetu? Dalje je samo nebo granica, čovek može postati sve što poželi – ministar policije ili obrane, direktor EPS-a, guverner Narodne banke…“, istakao je glavni urednik „Vremena“.

Dodao je da je U Ćupriji pre nekoliko godina u Višoj medicinskoj školi osam nastavnica ostalo bez posla da bi se otvorila mesta za apanažu naprednjačke „ekipice“ predvodjene poslaničkom trojkom – Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić.

„Tih šezdesedestak hiljada dinara im je bio džeparac, a otpuštenim profesoricama jedini prihod“, naglasio je Švarm.

Po njegovim rečima, obrazovanje je čist višak za Srbiju.

„Da je drugačije, ne bi bilo sve više samofinacirajućih, a sve manje studenata na budžetu; da je drugačije, ne bi prvi čovek države na sva usta reklmirao dualno obrazovanje, samu srž minimalno plaćene radne snage u sponzoriranoj šrafciger ekonomiji; da je drugačije, vlast bi se setila prosvetnih radnika i kada ne prete štrajkovima zbog svog ponižavajućeg položaja“, ocenio je novinar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.