U trendu

Švarm: Teško je promeniti vlast kojoj je država postala plen

Urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm izjavio je danas da je Srbija na jučerašnjim izborima glasala za nastavak kontinuiteta politike koju vode Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, i da je teško promeniti vlast kojoj je država postala plen.

Švarm je agenciji Beta kazao da se u Srbiji u narednom periodu ništa bitno neće promeniti.

„Na unutrašnjem planu neće biti nikakvih promena, a u spoljnoj politici će se promeniti manje nego što se mislilo. Suština je da kada država postane plen jedne partije koja je uzurpirala sve institucije sistema, kao što je to kod nas slučaj sa Srpskom naprednom strankom (SNS), takvu vlast je gotovo nemoguće smeniti na izborima“, ocenio je novinar.

Po njegovim rečima, pokazalo se i da je opozicija pokazala brojne slabosti.

„S jednom mašinerijom, kao što je SNS, opozicija nije mogla da se nosi amaterski, tako da nije bilo realno da u poslednja dva meseca pred izbore bilo šta promeni u državi. To se pre svega pokazalo kada je u pitanju gradjanska opozicija. Opozicija desnog opredeljenja je na neki način pobednik izbora jer su se predstavili kao uživaoci rusofilije koju je režim usisavao godinama, a uz to su i izbegavali da kritikuju vlast“, rekao je Švarm.

Urednik „Vremena“ je ocenio da će nova vlada, koju će najverovatnije formirati SNS, SPS i Savez vojvodjanskih Madjara (SVM), trajati ceo mandat, „iako neće smanjiti nezadovoljstvo u narodu“.

„Nezadovoljstvo u narodu će sve više rasti, pre svega zbog loših uslova života, ali ono ne mora da bude politički artikulisano. Ovi izbori su raspisani u zenitu snage SNS-a i Aleksandra Vučića, a sada će u Skupštini Srbije biti pojačani SPS-om i SVM-om, što će im osigurati siguran četvorogodišnji mandat“, kazao je Švarm.

Naglasio je da je na jučerašnjim izborima bio veliki broj nepravilnosti, ali da je sada na opoziciji da konkretnim dokazima s biračkih mesta ukaže na te propuste.

„Izbori su u mnogo čemu bili neregularni, bilo je tuča, bugarskih vozova i raznih drugih malverzacija. Svaki gradjanin je juče na biračkom mestu mogao da vidi scene koje još od 2012. godine obeležavaju svake izbore u Srbiji. Medjutim, ako opozicija nema energije i snage da se bori za poštovanje volje gradjana, ta regularnost će već za par dana biti priznata“, zaključio je urednik „Vremena“ Filip Švarm.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar