U trendu

Svilanović: Regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu dobila novi podsticaj kroz Berlinski proces

Generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović rekao je danas da je regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu dobila novi podsticaj kroz Berlinski proces, da region zajednički prevazidje glavne ekonomske izazove i odgovori na zahteve evropskog i svetskog tržišta.

Kako je saopštilo to veće, Svilanović je na Kopaoniku održao panel „Zapadni Balkan – izazovi: Regionalni ekonomski prostor?“ u sklopu 25. Kopaonik biznis foruma.

„Cilj Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), koji je na zahtev premijera iz regiona pripremilo Veće za regionalnu saradnju a koji je usvojen na samitu Zapadnog Balkana prošlog leta u Trstu, je da se na odgovarajući način reše brojni izazovi sa kojima se region suočava. Njegova primena je već započela u oblasti investicija, digitalne agende, mobilnosti visokoobrazovane i kvalifikovane radne snage, dok segment posvećen trgovini predvode naši partneri iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA),“ rekao je Svilanović.

On je dodao da do predstojećeg samita Zapadnog Balkana u julu u Londonu, ta organizacija planira da predstavi nacrt sporazuma o automatskom priznavanju stručnih kvalifikacija u sektoru gradjevinarstva i zdravstva, kako bi se omogućio nesmetan rad osobama tih zanimanja u celom regionu.

Prema njegovim rečima, u toku je primena MAP-a za Regionalni ekonomski prostor u delu koji se odnosi na cene rominga gde Veće treba da iznese predlog smanjenja troškova rominga radi olakšavanja komunikacije.
Kopaonik biznis forum organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a održava se prve sedmice marta u Kongresnom centru na Kopaoniku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar