SzS: Spalionica smeća kod Beograda najveća kradja u istoriji, gradjane košta 1,1 milijardu evra

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Djilas i šef odborničke grupe SzS u Skupstini grada Beograda Nikola Jovanović ocenili su danas da je jedna od najvećih pljački u istoriji Srbije ugovor o izgradnji spalionice u Vinči kod Beograda koju će gradjani platiti 1,1 milijardu evra.

„Ugovor s francuskom kompanijom SUEZ iz 2017. godine kaže da će Grad Beograd narednih 30 godina toj kompaniji plaćati 38,3 miliona evra. To je ukupno 1,1 milijarda evra za koje se Beograd obavezao da plati u narednih 30 godina“, rekao je na konferenciji za novinare jedan od lidera SzS-a Dragan Djilas.

Djilas je naveo da je cena projekta prethodne vlasti bila 179 miliona evra.

„Po projektu sadašnje vlasti, sva struja koja se proizvede (spaljivanjem smeća) pripašće kompaniji SUEZ, a po našem projektu pripadala je Gradu Beogradu“, rekao je Djilas.

On je dodao da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdio da spalionica „neće ništa koštati gradjane“ i upitao ko će da plati tu cenu ako ne gradjani.

„Ako može deponija da bude besplatna, hajde neka sve onda bude besplatno u ovom gradu“, rekao je Djilas.

Djilas je naveo da je SzS obavestio Ambasadu Francuske o projektu spalionice, a uputuće joj i zvaničan dopis.

Popredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović je izjavio da će plata za daktilografa i sekretarice u spalionici iznositi 3.200 evra mesečno, „menadžera lokacije“ 30.000 evra, a plata „direktora projekta“ biće 40.000 evra mesečno.

Jovanović je naveo i da će Beograd plaćati poreze koje je inače dužan da plati izvodjač, te će, umesto koncesionara, Grad plaćati porez na prenos, porez na deponiju i porez na imovinu.

„Kompanija SUEZ je dobila i status povlašćenog proizvodjača struje, tako da ćemo mi otkupljivati struju po dvaput većoj ceni“, rekao je Jovanović.

Djilas odbio da odgovara na pitanja novinara Pinka i Informera o paljenju knjige Gorana Vesića

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas odbio je danas da odgovori na pitanja novinara Pinka i Informera o paljenju knjige zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Djilas je ocenio da to „nisu novinari, već propagandno glasilo predsednika Aleksandra Vučića“.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, o najavljenoj spalionici smeća u Vinči, Djilas je pokazao naslovne stranice „Informera“ na kojima taj list piše i o njemu.

Upitao je kada će Informer da mu plati naknadu po presudi i kada će da je objavi.

Rekao je i da je Televizija Pink „tabloid u štampanom izdanju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.