U trendu

SzS: Studentski dosije Nebojše Stefanovića je čist novi falsifikat sa Megatrenda

Savez za Srbiju ocenio je danas da izjava predsednika Saveta Univerziteta Megatrend akademika Ljubiše Rakića i predočena „navodna“ dokumenta o diplomi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, predstavljaju „novi falsifikat, ali i sramotu za Srpsku akdemiju nauka i umetnosti“ čiji je Rakić član.

Savez je u saopštenju naveo da je „nepoznato zašto se akademik Rakić uopšte oglašava u ime Megatrend univerziteta kada Nebojša Stefanović nije završio taj fakultet, već je diplomu dobio od britanske firme Megatrend International Expert Consortium Limited“.

Iz saveza su pozvali akademika Rakića da objasni gradjanima kako je firma iz Engleske, koja nije registrovana za obrazovnu delatnost, mogla da organizuje nastavu u Srbiji i izdaje diplome, i upitali „zašto nisu pokazani Stefanovićev studentski indeks i diploma“.

„Na kom jeziku su držana predavanja, kako se zovu ti fantomski profesori iz Nemačke, Francuske i Engleske koji su provodili semestre u Beogradu, predajući i ispitujući studente. Kako je moguće da ‘Megatrend International’, koji je funkcionisao od 1990. do 2004. sa sedištem u Londonu, nije ostvario niti jednu funtu platnog prometa, iako je na njemu studiralo najmanje 1.054 studenata“, upitali su iz Saveza za Srbiju.

Iz tog opozicionog bloka su upitali i kako je Nebojša Stefanović „upisao taj lažni fakultet 1995. godine kada je u to vreme neuspešno studirao najpre Medicinski, a potom i Pravni fakultet u Beogradu“.

„Kako je nastava u Sava centru vodjena po ugovoru o saradnji sa ovim privrednim društvom iz Velike Britanije kada ono tamo nije registrovano za obrazovnu delatnost? Da li je Nebojša Stefanović jedini student Univerziteta Megatrend u njegovoj istoriji koji je studirao 10 godina“, upitali su iz Saveza za Srbiju.

Ocenjuje se da je „više nego jasno da Nebojša Stefanović nema validnu diplomu i da je on samo jedan od hiljade ljudi koji su kroz sistem lažnih Megatrend fakulteta u inostranstvu pribavili papir na osnovu koga su postavljani na razne funkcije ili se zapošljavali uzimajući mesta ljudima koji su pošteno studirali“.

„Jasno je da tužilaštvo, osim protiv Nebojše Stefanovića, treba da pokrene postupak i protiv svih onih koji su ove malvezacije osmislili i realizovali“, naveli su iz Saveza za Srbiju.

Predsednik Saveta Univerziteta Megatrend akademik Ljubiša Rakić rekao je ranije, povodom rasprave o diplomi osnovnih studija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, da je pregledom dokumentacije utvrdio da je ceo postupak radjen po tada važećem Zakonu o univerzitetu.

Rakić je ocenio kao „nepotrebnu politizaciju“ osporavanje diplome osnovnih studija Nebojše Stefanovića, koju su ranije izneli predstavnici Saveza za Srbiju i tražili od ministra da pokaže svoju diplomu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.