SZS: Trogodišnji pomen parlamentarizmu u Srbiji

Poslanici stranaka članica Saveza za Srbiju(SZS) ocenili su danas, povodom tri godine od konstituisanja aktuelnog saziva Skupštine Srbije, da je vladajuća većina u tom periodu „zakucala poslednji ekser u kovčeg parlamentarizma“.

Ocenili su i da je vlast u Srbiji „dokazala da je najnesposobnija na svetu“, jer su njeni poslanici samo u poslednjih godinu dana podneli 4.162 amandmana na predloge zakona koje je podnela Vlada Srbije.

„Naprednjačka većina u Skupštini Srbije je šampion u opstrukciji rada parlamenta. To je uočila i Evropska komisija, koja je okrenula ogledalo ka srpskom režimu da vidi da u Srbiji nema slobode medija i vladavine prava i da je parlament u katastrofalnom stanju“, rekla je potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, na konferenciji za novinare u Skupštini.

Ona je rekla da je vlastima u Srbiji zasmetao izveštaj Evropske komisije, a ne smeta joj što Evropska unija „otvoreno gura Srbiju“ u potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o Kosovu i Metohiji, koji ne znači „ništa drugo do priznavanje samoproglašenog Kosova“.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da se danas da je „trogodišnji pomen parlamentarizma u Srbiji“, i dodala da je vlast pokazala da apsolutno ne razume ulogu parlamentarne većine, nego optužuje opoziciju za opstrukciju.

„Opstrukciju, medjutim, vrše poslanici vladajuće većine. Oni su u poslednjih godinu dana podneli 4.162 amandmana od ukupno 9.201 amandmana, koliko je podneto u poslednje tri godine. Dokazali da imamo najnesposobniju vlast na planeti, jer ne zna da napiše nijedan zakon. Ako 4.000 puta kritikuju zakone sopstvene vlade, onda je to dokaz da je ovo vlada najvećih neznalica na svetu“, rekla je Tepić.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da se danas obeležava i šest meseci od kako su opozicioni poslanici počeli bojkot rada Skupštine, i dodao da je ta odluka bila potpuno ispravna.

„Izveštaj Evropske komisije je jasno potvrdio da su opravdani zahtevi protesta ’Jedan od pet miliona’. Veoma je važno i što je stručni tim protesta doneo preporuke kojima se traži ostavka ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, koji je apsolutno najodgovorniji za ukidanje medijskih sloboda“, rekao je Obradović.

Obradović je dodao da je preporučen i izbor novog sastava REM-a, za koji je nadležna skupština, a potom i redovna javna slušanja u parlamentu o radu REM-a, dok bih ja dodao i redovne godišnje sednice skupštine na kojima bi se razmatrali izveštaji o radu javnih servisa“, rekao je Obradović.

Predsednik Dveri je pozvao gradjane da izadju na ulice širom gradova Srbije 8. juna, kada će biti obeleženo šest meseci od početka protesta.

„Tada ćemo ponovi istaći zahteve za fer izbore i slobodne medije“, rekao je Obradović.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da je prve dve i po godine rada aktuelnog saziva parlamenta karakterisala „ogoljena agresija“ vladajuće većine prema opoziciji i nespremnost na dijalog.

„Bojkotom smo ušli u novu fazu – u nedostatku predmeta mržnje, odnosno poslanika opozicije, poslanici vladajuće većine svoju agresiju ispoljavaju prema svima koji misle drugačije – gradjanima koji protestuju i pojedincima koji daju svoja stručna mišljenja“, rekao je Ćirić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.