U trendu

SZS: TrogodiĆĄnji pomen parlamentarizmu u Srbiji

Poslanici stranaka članica Saveza za Srbiju(SZS) ocenili su danas, povodom tri godine od konstituisanja aktuelnog saziva SkupĆĄtine Srbije, da je vladajuća većina u tom periodu „zakucala poslednji ekser u kovčeg parlamentarizma“.

Ocenili su i da je vlast u Srbiji „dokazala da je najnesposobnija na svetu“, jer su njeni poslanici samo u poslednjih godinu dana podneli 4.162 amandmana na predloge zakona koje je podnela Vlada Srbije.

„Naprednjačka većina u SkupĆĄtini Srbije je ĆĄampion u opstrukciji rada parlamenta. To je uočila i Evropska komisija, koja je okrenula ogledalo ka srpskom reĆŸimu da vidi da u Srbiji nema slobode medija i vladavine prava i da je parlament u katastrofalnom stanju“, rekla je potpredsednica Narodne stranke Sanda RaĆĄković Ivić, na konferenciji za novinare u SkupĆĄtini.

Ona je rekla da je vlastima u Srbiji zasmetao izveĆĄtaj Evropske komisije, a ne smeta joj ĆĄto Evropska unija „otvoreno gura Srbiju“ u potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o Kosovu i Metohiji, koji ne znači „niĆĄta drugo do priznavanje samoproglaĆĄenog Kosova“.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da se danas da je „trogodiĆĄnji pomen parlamentarizma u Srbiji“, i dodala da je vlast pokazala da apsolutno ne razume ulogu parlamentarne većine, nego optuĆŸuje opoziciju za opstrukciju.

„Opstrukciju, medjutim, vrĆĄe poslanici vladajuće većine. Oni su u poslednjih godinu dana podneli 4.162 amandmana od ukupno 9.201 amandmana, koliko je podneto u poslednje tri godine. Dokazali da imamo najnesposobniju vlast na planeti, jer ne zna da napiĆĄe nijedan zakon. Ako 4.000 puta kritikuju zakone sopstvene vlade, onda je to dokaz da je ovo vlada najvećih neznalica na svetu“, rekla je Tepić.

Predsednik Dveri BoĆĄko Obradović rekao je da se danas obeleĆŸava i ĆĄest meseci od kako su opozicioni poslanici počeli bojkot rada SkupĆĄtine, i dodao da je ta odluka bila potpuno ispravna.

„IzveĆĄtaj Evropske komisije je jasno potvrdio da su opravdani zahtevi protesta ’Jedan od pet miliona’. Veoma je vaĆŸno i ĆĄto je stručni tim protesta doneo preporuke kojima se traĆŸi ostavka ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, koji je apsolutno najodgovorniji za ukidanje medijskih sloboda“, rekao je Obradović.

Obradović je dodao da je preporučen i izbor novog sastava REM-a, za koji je nadleĆŸna skupĆĄtina, a potom i redovna javna sluĆĄanja u parlamentu o radu REM-a, dok bih ja dodao i redovne godiĆĄnje sednice skupĆĄtine na kojima bi se razmatrali izveĆĄtaji o radu javnih servisa“, rekao je Obradović.

Predsednik Dveri je pozvao gradjane da izadju na ulice ĆĄirom gradova Srbije 8. juna, kada će biti obeleĆŸeno ĆĄest meseci od početka protesta.

„Tada ćemo ponovi istaći zahteve za fer izbore i slobodne medije“, rekao je Obradović.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da je prve dve i po godine rada aktuelnog saziva parlamenta karakterisala „ogoljena agresija“ vladajuće većine prema opoziciji i nespremnost na dijalog.

„Bojkotom smo uĆĄli u novu fazu – u nedostatku predmeta mrĆŸnje, odnosno poslanika opozicije, poslanici vladajuće većine svoju agresiju ispoljavaju prema svima koji misle drugačije – gradjanima koji protestuju i pojedincima koji daju svoja stručna miĆĄljenja“, rekao je Ćirić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.