Tači: Dijalog treba nastaviti bez uslovljavanja, takse ostaju na snazi

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da dijalog izmedju Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, kao i da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi.

Tokom sastanka sa visokim diplomatama iz Nemačke i Francuske, predsednik Kosova je pozdravio nemačko-francusko angažovanje na Samitu u Parizu izmedju predstavnika Kosova i Srbije, kao i napore predsednika Emanuela Makrona i kancelarke Angele Merkel da pomognu nastavku procesa dijaloga pod rukovodstvom Evropske unije.

Tači je tom prilikom podvukao da „dijalog treba nastaviti bez uslovljavanja i da taksa treba da ostane na snazi“.

Kosovski predsednik je ponovio da Kosovo neće prihvatiti druge kriterijume za liberalizaciju viza, „posebnu u obliku (ukidanja) tarifa ili (formiranja) asocijacije (srpskih opština).

Kako je saopšteno, Tači je zatražio da gradjani Kosova ne ostanu „neopravdano izolovani i da se ne tretiraju kao gradjani drugog reda“.

Prema njegovoj oceni, dijalog treba da bude okončan sveobuhvatnim mirovnim sporazumom, koja će dovesti do medjusobnog priznanja i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije.

Visoki diplomatski predstavnici Nemačke i Francuske danas borave na Kosovu u cilju priprema za Samit u Parizu koji će se održati 1. jula i na kojem će uz posredovanje Makrona i Angele Merkel razgovarati o nastavku dijaloga i postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma izmedju Kosova i Srbije.

Visoki predstavnici Nemačke i Francuske će se tokom dana susresti i sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem, premijerom Ramušom Haradinajem i članovima pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.