U trendu

Tači: Imao sam odličan sastanak s „prijateljem Tonijem Blerom“ (foto)

Kosovski predsednik Hašim Tači odseda u Londonu gde se juče sastao sa bivšim britanskim premijerom, Tonijem Blerom.

Tači je na svom Tviter profilu napisao da je dobio Blerovu podršku za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

„Imao sam odličan sastanak u Londonu sa mojim prijateljom Tonijem Blerom. Njegov doprinos našoj slobodi i nezavisnosti je nesvakidašnji. On u potpunosti podržava proces dijaloga i postizanje sveobuhvatnog dogovora između Kosova i Srbije koji vodi međusobnom priznanju i članstvu u NATO, EU i UN za Kosovo,“ napisao je Tači na Tviteru.

Toni Bler i njegov Institut za globalne promene dospeli su u žižu javnosti kada je Vuk Jeremić izneo navode da o Kosovu, u ime Srbije, pregovore vodi upravo bivši premijer Velike Britanije u vreme NATO bombardovanja Srbije, Toni Bler.

Jeremić je početkom oktobra, navodeći neimenovane izvore iz Evrope sa kojima se sastao u toku zasedanja Generalne skupštine UN, tvrdio da se Toni Bler u septembru sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pokušavajući da omekša njen stav o razgraničenju.

Institut Tonije Blera je tada u odgovoru na pitanje portala KoSSev, međutim, demantovao da Toni Bler nastupa u ime srpskog predsednika i dodali su da projekat ovog Instituta u Srbiji nema nikakve veze sa Kosovom.

Ubrzo zatim prištinska Gazeta Express je takođe objavila tekst o konsultantskim ugovorima Tonija Blera sa zemljama Balkana gde su podsetili na to da je Bler pre osnivanja Instituta, sa drugom kompanijom pod imenom Toni Blair and Associates, imao saradnju i sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Saradnja između Rame i Blera je bila javna do 2016. kada je Bler ugasio navedenu kompaniju, ali iz Gazete tvrde da ona nije bila tu i obustavljena.

Pre nekoliko dana, Balkan Insight je izvestio da je Institut bivšeg britanskog premijera raspisao konkurs za angažman višeg savetnika u Beogradu, koji će da „blisko sarađuje i savetuje“ najviše zvaničnike o pitanjima upravljanja (vlade). Konkursi su u međuvremenu uklonjeni sa sajta TBI, pre isteka. Kako su u ovom Institutu rekli za Insajder, našli su kandidate i ističu da navedena dva radna mesta ne finansira Vlada Srbije.

Srpska premijerka Ana Brnabić za Insajder je potom odgovorila da je angažovanje Blerovog instituta u formi „deliviri junita“, da je to počelo u vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a da je ona „samo nastavila tu praksu“.

(KoSSev, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.