Tači: Još nismo odlučili o održavanju srpskih predsedničkih izbora na Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da još nije odlučeno o održavanju srpskih predsedničkih izbora na Kosovu i dodao da će se prilikom odlučivanja poštovati volja Srba ali i zakoni Kosova. 

„Mi ćemo se odgovorno ponašati u tom pogledu. Razumemo volju gradjana za dvojno državljanstvo. U isto vreme ćemo poštovati Ustav i naše zakone. Poštujemo i volju gradjana Kosova srpske nacionalnosti, ali ćemo doneti odluke u pravo vreme i u skladu sa okolnostima“, rekao je Tači za emisiju „Slobodno srpski“.

Tači je kazao da nema svog favorita medju kandidatima za predsednika Srbije, rekavši da to zavisi od volje gradjana Srbije. Na pitanje da li će biti dobro ako Aleksandar Vučić postane predsednik Srbije, Tači je kazao da je Vučić kao premijer bio konstruktivan.

„Bio je konstruktivan tokom dijaloga, a da li će biti dobar predsednik ili ne i ko će biti predsednik to zavisi od volje gradjana Srbije. Ja nemam baš lako iskustvo u vezi sa dijalogom u Briselu i sa Vučićem i sa Dačićem, ali istovremeno ocenjujem i konstruktivnost koju su imali u odredjenim trenucima za postizanje sporazuma od zajedničkog interesa“, naveo je Tači.

On je kazao da dosadašnji dijalog u Briselu nije bio takmičenje izmedju Albanaca i Srba, već da je to bio zajednički razgovor o boljem životu za sve ljude na Kosovu, i da su Srbi na Kosovu time mnogo dobili.

„Dobili su integraciju, udaljili su se od barikada, udaljili su se od neprijateljstava, od mržnje, od manipulacije, udaljili se od organizovanog kriminala. Ušli su u institucije, dobili su svoje legitimne lidere, dobili su demokratiju umesto anarhije i manipulacije, dobili su evropski duh“, kazao je Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.