Tači : Konačni sporazum treba da zatvori sva otvorena pitanja u odnosima Kosova i Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas u Bratislavi da konačni sporazum treba da zatvori sva otvorena pitanja u odnosima Kosova i Srbije, da je sada u krizi zbog ponašanja Srbije.

„Naravno, bez granica duž etničkih linija, i to će se okončati recipročnim priznanjem. Znam da će jedan takav sporazum doneti više mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, doprineće i priznanju Kosova od strane pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, ali će i otvoriti put članstva u NATO, EU i UN“, kazao je Tači, a prenosi radio Slobodna Evropa.

Rekao je da se dijalog ne može nastaviti „ukoliko se on uslovljava“, te istakao da je taksa bila rezultat „agresivnog ponašanja Srbije, posebno kada je u pitanju članstvo Kosova u UNESCO i Interpolu“.

Tači je dodao da je uslovljavanje dijaloga samo „izgovor kako se dijalog ne bi nastavio“.

„Nadam se da ćemo narednih nedelja stvoriti pozitivne okolnosti za prevazilaženje ovih smetnji, kako bi se nastavio dijalog, a samit u Parizu može biti prava mogućnost da se dijalog nastavi konkretnim koracima ka finalizaciji sporazuma u bliskoj budućnosti. Cilj je veći od smetnji sa kojima se suočavamo“, rekao je kosovski predsednik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.