Tači: Maksimalna koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma sa Srbijom

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Tirani da bi „maksimalna koordinacija“ Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogla rezultirati postizanjem konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

Tači je prilikom dodele odlikovanja zaslužnim gradjanima Albanije koji su doprineli nezavisnosti Kosova, rekao da je istorija Kosova „priča o potpunom lokalnom i medjunarodnom uspehu“ jer je, kako je naveo, priznato „od 116 zemalja i primljeno u oko 200 medjunarodnih organizacija“.

„Država Kosovo ima svoje partnere i pristalice, ima svoje prijatelje, ali postoje i protivnici na evroatlantskom putu. Jedna stvar je sigurna, Kosovo ima svoju budućnost u NATO-u i Evropskoj uniji, kreće se sporo ali odlučno i sigurno“, rekao je Tači.

Po njegovim rečima, dijalog sa Srbijom treba da se odvija bezuslovno, „u ravnopravnim uslovima izmedju dve nezavisne i suverene zemlje“.

„Cenim francusko-nemačku inicijativu u isto vreme, i izuzetno sam ohrabren zbog pune podrške Sjedinjenih Američkih Država, tako da bi maksimalna koordinacija Evropske unije i SAD mogla uspeti u postizanju konačnog sporazuma o medjusobnom priznavanju“, rekao je kosovski predsednik.

Tokom posete Albaniji, Tači nije želeo da komentariše političku krizu u toj zemlji.

(Beta)

Napišite komentar