U trendu

Tači: Nema razmene teritorija, pravo je Preševske doline da se prisajedini Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da na Samitu u Berlinu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona Kosovo neće dozvoliti razmenu teritorija, ali da je istovremeno pravo Albanaca iz Preševske doline da se prisajedine Kosovu.

Na konferenciji za novinare na aerodromu „Adem Jašari“ u Prištini, Tači je rekao da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza i da bi, ukoliko na samitu Merkel i Makron ne daju jasan stav za liberalizaciju viza, to bila velika nepravda za Kosovo.

Kada je u pitanju dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Tači je rekao Tači je rekao da očekuje da Makron i Merkel od Srbije zatraže priznanje Kosova, a dodao je da je Kosovo spremno da nastavi razgovore i da će od domaćina skupa tražiti da osude srpski genocid na Kosovu.

„Očekujem da organizatori skupa osude genocid Srbije prema Kosovu. Zna se da svakog dana učestvujemo u podsećanjima na mestima gde je država Srbija počinila genocid na Kosovu. Bićemo nasuprot genocidne Srbije. Sa druge strane nastavićemo da ponavljamo naše opredeljenje za reforme u svim aspektima. Pokazaćemo naše opredeljenje da želimo brže da idemo ka evropskoj budućnosti učlanjenja u NATO“, kazao je Tači.

Tači je ocenio da postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma „otvara perspektivu dobrosusedskih odnosa i medjusobnog priznanja“, ali je dodao da je protiv dijaloga uz uslovljavanje Srbije.

U Berlinu neće biti pregovora, rekao je Tači i ponovio ideju da Preševska dolina treba da se prisajedini Kosovu, ne dozvoljavajući nikakvu razmenu teritorija ili druge opcije.

Pored Tačija na samitu u Berlinu u ponedeljak 29. aprila učestvuje i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)