Tači: Očekujem od EU da ne padne pod uticaj manipulacija Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da očekuje od Evropske Unije da tretira Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da ne padne pod uticaj manipulacija Srbije oko navodnog stremljenja Kosova i Albanije za stvaranjem Velike Albanije.

Tači je na Fejsbuk profilu napisao da nema ništa gore i smešnije nego da slušaš, kako se izrazio, „lupanje Srbije“ o navodnim „pokušajima za stvaranje Velike Albanije“.

„Sigurno ponovno aktuelizovanje ove stare propagande iz vremena (Slobodana) Miloševića nije nimalo slučajno“, napisao je kosovski predsednik.

Tači smatra da ta propaganda Srbije pored ostalog ima dva cilja od kojih je prvi „da legitimiše funkcionisanje Velike Srbije stvorene putem genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovini“.

„Drugi cilj je da podstakne nacionalističke i ekstremističke elemente da destabilizuju i dovedu u pitanje teritorijalni integritet Kosova“, naveo je on.

Srbiji, prema Tačiju nije smetala Albanija kao nezavisna i suverena država: „Tokom susreta u dijalogu u Briselu bez imalo srama, nekoliko puta, su kazali da Srbija preferira da vodi dijalog sa Albanijom a ne sa Kosovom“.

„Medjutim, tako nešto se neće nikada dogoditi, jer je Kosovo nezavisna i suverena država i nepovratna realnost, kaže Tači.

Kosovski predsednik je ocenio i da je kampanja orkestrirana i da je vodi Srbija, a da su je pripremili isti protagonisti koji su 20 godina ranije radili stari zanat“.

„Na žalost EU u njenoj naivnosti u odnosu na Kosovo postaje žrtva propagande iz Srbije. Kao posledica nisu slučajnost ponašanje i izjave nekih zvaničnika EU, koje su u saglasnosti sa izjavama zvaničnika Srbije kada se obraćaju Kosovu“, naveo je on.

Tači je naveo i da „od Srbije ne očekuje da se odrekne svojih snova o vraćanju Kosova pod njen režim“ iako se, kako je istakao „zna da je to nemoguće“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.