U trendu

Tači: Odazvaćemo se pozivima suda

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će se Specijalnom sudu odazvati svi koji budu pozvani i da nema potrebe za spektaklima kao što su pretres prostorija i hapšenje predsednika i potpredsednika Organizacije veterana OVK.

On je rekao da gradjani Kosova i celog sveta očekuju da će specijalizovane komore dati odgovarajući, profesionalni i transparentan odgovor na „monstruozne“ navode, poput insinuacija o trgovini ljudskim organima u kojoj je učestvovala OVK ili „Žutoj kući“.

„OVK je bila dobrovoljni pokret, deo gradjanskog otpora i posvećenosti slobodi i nezavisnosti Kosova i kao takva je prepoznata od medjunarodne zajednice. To je bio primer saradnje sa medjunarodnom pravdom, počevši od Unmik sudova, Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Euleksa, lokalnih sudova, a sada u petom nivou pravde u posleratnom Kosovu, Specijalizovanim većima“, kazao je on.

Kako je naveo „niko od onih sa kojima su obavljeni razgovori ili su optuženi nije izbegao da odgovara pred nadležnim pravosudnim organima“.

Ocenio je da je curenje dokumenata Specijalnog tužilaštva kršilo legitimitet suda u očima gradjana, narušilo imidž države Kosovo i prava potencijalnih optuženih i da je njihovo objavljivanje neprihvatljivo i dodao da nijedan potencijalni optuženi neće izbeći pravdu.

„Stoga procenjujem da nema razloga za ekspedicije ili spektakularne akcije. Mora se poštovati integritet i dostojanstvo svakog gradjanina. Ceo svet zna da je Kosovo bilo žrtva. OVK i sav narod Kosova suočili su se sa genocidom i etničkim čišćenjem“, rekao je on.

Dodao je da je „Kosovo uvek bilo i biće na strani istine, saradnje, pravde i medjunarodnog prava, odlučno da izgradi demokratsku, pravnu i multietničku državu, domovinu svih svojih gradjana“.

Tokom današnjeg dana, specijalni istražitelji Specijalnog suda i tužilaštva pretresli su kancelarije Organizacije veterana OVK, i pri tome uhapsili predsednika ove organizacije Hisniju Gucatija i zamenika predsednika Nasima Haradinaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar