U trendu

Tači optužen za najmanje 98 ubistava

Bivši oficiri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su pred sudom u Hagu za najmanje 98 ubistava.

Cilj tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bio je „postizanje i primena potpune kontrole nad celim Kosovom sredstvima koja su uključivala nezakonito zastrašivanje, zlostavljanje, podvrgavanje nasilju i uklanjanje onih koje su smatrali protivnicima“.

Postizanje tog cilja podrazumevalo je zločine, a Tači i ostali članovi zločinačkog udruženja delili su nameru da zlodela budu počinjena.

Žrtve su bila „lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova – Srbi, Romi i Aškalije, katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK“.

„Članovi udruženog zločinačkog poduhvata sproveli su sveobuhvatne ili sistematske napade na civilno stanovništvo, koje su smatrali protivničkim, na Kosovu i područjima severne Albanije, najkasnije od marta 1998. do septembra 1999“, piše u optužnici.

Optuženi i njihovi saučesnici „aktivno su protivnike identifikovali i uzimali za metu, otimali, ispitivali i zlostavljali. Najkasnije od aprila 1998… pripadnici OVK su držali lokacije na kojima su stotine protivnika bile pritvorene, zlostavljane i/ili ubijane“, piše u optužnici.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići ne samo da su „izdavali naređenja“ o tretmanu protivnika OVK, nego su i „lično učestvovali u postupanju (prema njima) na terenu“ odnosno u „zastrašivanju, ispitivanju, maltretiranju i pritvaranju“.

Sa svojih visokih položaja, optuženi su pripremali i sprovodili planove za ostvarenje cilja zločinačkog udruženja i učestvovali u „omogućavanju, prihvatanju, ohrabrivanju i pomaganju zločina“, piše u optužnici.

Oni su optuženi za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tači će pred sudije u Hagu izađi u ponedeljak, 9. novembra u 15 sati.

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u po pet tačaka, kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i ostali snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade Kosova, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Iako su za zločine znali, propustili su da sprovedu istragu i kazne počinioce.

U više opština na Kosovu, kao i u regionima Kukeša i Hasa u Albaniji, optuženi su, sa drugim članovima zločinačkog udruženja, sproveli „kampanju progona“ svih koje su smatrali protivnicima na „političkoj ili etničkoj osnovi“.

Pripadnici OVK su, po optužnici, protivnike nezakonito hapsili i pritvarali pod neljudskim uslovima, prebijali ih i mučili, zlostavljali fizički i psihički i ubijali.

Takvi nezakoniti pritvori postojali su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Zlašu i Klečki, Prištini, Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu, Suvoj Reci, Vitini i Novom Brdu na Kosovu, kao i u Cahanu i Kukešu u Albaniji.

U optužnici piše da su pritvorenici, većinom Albanci, stalno prebijani, vređani i na razne načine maltretirani. Neki su „sečeni noževima“ i ranjavani hicima, a neki podvrgavani „simulaciji davljenja“.

Jednom pritvoreniku su „vađeni zubi klještima“, a drugi je „kada je zatražio vodu, bio prinuđen da popije razređivač“.

Dvojica pritvornika su bili naterani da sekusalno opšte pred ostalima.
Ubistva pritvorenih i otetih, po optužnici, pripadnici OVK počinili su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Podujevu, Zlašu, Klečki, Prizrenu i Orahovcu na Kosovu i u Kukešu u Albaniji.

Sva imena pritvorenih i žrtava u objavljenoj optužnici su redigovana da bi se zaštitio njihov identitet. Na spisku poprišta ubistava u optužnici, najviše žrtava – 24, pronađeno je na lokaciji Volujak kod Kline, na kojoj su, kako se veruje, pripadnici OVK 1998. streljali otete Srbe.

Redigovana verzija optužnice objavljena je pošto su sinoć Tači, Veselji i Seljimi smešteni u sudski pritvoru u Sheveningenu. Iako su oni tvrdili da su se dobrovoljno predali, sud je saopštio da su „uhapšeni“.

Krasnići je prekjuče bio uhapšen u Prištini i prebačen u Hag. On će prvi put biti izveden pred sudiju u ponedeljak, 9. novembra.

Tači, Veselji i Seljimi će se, takođe, ubrzo naći pred sudijom. Optuženi imaju rok od 30 dana od prvog pojavljivanja u sudu da se izjasne o krivici.

Optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, tužilac Džek Smit podneo je krajem aprila, a stupila je na snagu 26. oktobra kada ju je potvrdio sudija.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.