U trendu

Tači: Pre 21 godinu u Račku izvršen zločin, najveći posle Srebrenice

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas ocenio da je „masakr u Račku, izvršen pre tačno 21 godinu, najveći zločin posle Srebrenice u posleratnoj Evropi“.

„Pogubljeno je više od 40 albanskih civila, od 13 do 82 godine. Ovaj genocidni čin izazvao je nevidjeni revolt na nacionalnoj i medjunarodnoj sceni „, dodao je kosovski predsednik na komemoraciji povodom dogadja u Račku.

Prema njegovim rečima, posle Račka „etničko čišćenje,  masakri, genocid niko nije mogao sakriti“,  kao „što nije bilo moguće sakriti i preko 13 hiljada ubijenih albanskih civila, preko 20 hiljada Albanki koje su silovane, oko milion Albanaca koji su proterani sa Kosova, oko 400  izvrdjenih masakra, a oko 1 300 dece ubijeno po nalogu države Srbije“.

Posebnu zahvalnost Tači je izrekao za ambasadora Vilijema Vokera, koji je, kako je rekao „nikada nije ostavio na miru, čak ni kad nas medjunarodni zvaničnici nisu posetili“.

„Ambasador Voker održao je živu međunarodnu svest o masakru koji je počinila srpska država na Kosovu“, kazao je Tači.

Tači je rekao i da je vreme da svi bez oklevanja kažu istinu i da se „počinioci ovih zločina na Kosovu nadju pred lice pravde“.

Lider pokreta Samoopredelenje, Aljbin Kurti je, u Račku, rekao da je „masakr potresao Kosovo ali i svest medjunarodne zajednice, što je dovelo do vojne intervencije NATO-a“.

„Već dvadeset jedna godina nema pravde za porodice i to poricanje pravde predstavlja nastavak zločina prema našim gradjanima, našem narodu, našoj državi“, kazao je Kurti i dodao da je „obaveza domaćih institucija i medjunarodnih partnera da pojačaju pritisak na Srbiju kako bi se izvršioci ovog zločina protiv čovečnosti našli pred lice pravde“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.