U trendu

Tači: Preševo,Medveđa i Bujanovac treba da se pripoje Kosovu

Kosovski predsednik Hašim Tači dok poručuje da ZSO ne može mimo postojećih ustavnih okvira istovremeno „diže lestvicu“ i ponavlja ideju o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe tzv. Kosovu.

„Naravno, i danas sam za pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu. Ovo je moje uverenje i nepokolebljivo je, bez povrede teritorijalnog integriteta Kosova. Nisam za davanje teritorija, ali za integraciju ovog dela koji je najviše diskriminisan u regionu Zapadnog Balkana“, rekao je sinoć Tači za tv Dukađini.

Tači kaže da dijalog nema alternativu, ali da proces ne može biti beskonačan.

„Prvo treba doći do priznanja i onda druge procese lako rešiti“, rekao je Tači, prenosi Kosovo Onlajn.

On smatra da je uloga SAD u dijalogu između Beograda i Prištine od ključne važnosti, ali i da EU treba da bude u bliskoj koordinaciji sa SAD.

„Noževi nad mapama nikada nisu bili niti će ih biti, ni za EU ni za SAD. I jedni i drugi su usredsređeni na razvoj Kosova“, rekao je Tači.

Govoreći o taksi od 100 odsto Tači je ocenio da je to Srbiji dalo više međunarodne težine nego ekonomske koristi Kosovu.

Tači je kritikovao izvršnu vlast zbog sporazuma iz Vašingtona i rekao da je „bolno“ što je tačka za priznanje uklonjena.

„Još uvek ne znam okolnosti kako je ta tačka uklonjena, dok je pitanje „mini Šengena“ uvek bila tema razgovora sa naše strane“, kazao je Tači.

Dodao je da je pored ove dve tačke o ostalim tačkama razgovarano i u Berlinu.

Upitan da li veruje premijeru Avdulahu Hotiju, Tači je rekao da ne vidi volju bilo koga da povredi ili nanese štetu Kosovu, kao i da niko nema tu nadležnost ili mandat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)