U trendu

Tači: Prošlo je vreme medjunarodnih misija na Kosovu, odgovornost je sada na gradjanima

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da je prošlo vreme prisustva medjunarodnih misija na Kosovu i da je „odgovornost za naš put, za današnjicu i budućnost“ na gradjanima Kosova.

Tači je u javnom obraćanju pripadnicima BSK i građanima Kosova pred Novu godinu kazao o tome: „Mi smo uspeli da konsolidujemo našu državu šireći institucije u svakom deliću zemlje, ali u mnogim oblastima funkcionisanja i vladavine još je dosta posla. Jedan deo nepotrebnih međunarodnih misija još funkcioniše na Kosovu, stvarajući utisak da smo u ranom stadijumu tranzicije. Na međunarodnom planu mi smo postigli veliki broj priznanja i učlanili smo se u međunarodne organizacije, ali još nismo tu gde želimo i zaslužujemo da budemo“.

Tači je ocenio da su Snage bezbednosti ponos Kosova i da se njihova transformacija u Oružane snage Kosova ostvaruje u punoj koordinaciji s NATO-om i partnerima Kosova.

Pošto je rekao da je „vreme stranih međunarodnih misija prošlo“, Tači je kazao: „Zahvalni smo međunarodnoj zajednici za svako dobro koje je donela Kosovu, a podjednako je smatramo odgovornom za propuste i neuspehe. Pravo partnerstvo funkcioniše na recipročan način“.

On je dodao da međunarodna zajednica „uvek može da računa na snažno partnerstvo i saradnju s Kosovom“, a zatim naglasio da je, „međutim, u rukama građana Kosova odgovornost za naš put, za današnjicu i budućnost“.

„Cilj Kosova je jasan: da se izgradi budućnost Kosova kao slobodne, demokratske i miroljubive zemlje koja će biti domovina svih njenih građana“, rekao je on.

„Republika Kosovo kao nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena i nedeljiva zemlja, sa evropskim i evro-atlantskim opredeljenjem, treba da bez ikakvih dilema bude integrisana u porodicu svetskih nacija. Te ciljeve treba da postignemo istrajnošču i uz poverenje u sebe, ispunjavanjem demokratskih standarda, ali nikako da servilno sprovodiumo neuspešne projekte koji su ponekada uvezeni i nametnuti“, kazao je Tači.

Tači je pozvao sve „građane Kosova da što više razmišljaju o tome kako da učine Kosovo zemljom koja će predstavljati zahteve, potrebe, snove pre svega svojih građana“.

„Sada je naše društvo polarizovano, politički fragmentisano i sve je počelo da se krajnje politizuje“, kazao je predsednik i naglasio da na Kosovu nema mesta za nasilje.

„Mi hitno treba da ponovo izgradimo nacionalni konsenzus o pitanjima od zajedničkog interesa“, kazao je Tači, ističući da neke stvari ne treba da zavise od toga ko je vlast, a ko opozicija jer „o određenim pitanjima građani su odlučni i jedinstveni. Jedinstvo građana treba da ima za rezultat i jedinstvo njihovih predstavnika“, kazao je on.

Tači je rekao da je istovremeno prioritet borba protiv organizovanog kriminala i da je „loš imidž Kosova rezultat percepcije o visokom procentu korupcije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.