U trendu

Tači: Prošlo vreme međunarodnih misija na Kosovu

Vreme međunarodnih misija na Kosovu je prošlo, izjavio je danas kosovski predsednik Hašim Tači, koji tvrdi da Euleks treba da okonča svoje aktivnosti sredom sledeće godine.

„U leto naredne godine, videćemo potpuno zaključivanje trenutnog mandata misije Euleks. Do sada smo govorili o tranziciji, o stezanju, sada treba da govorimo odmah o zakljucnoj fazi“, rekao je Tači u obraćanju kosovskim bezbednosnim snagama u Prištini.

Tači je ocenio da su centralne kosovske institucije uspele da konsoliduju vlast, „rasprostirući institucije u svaki kutak“, ali da van njih i dalje ima još „mnogo polja“, među kojima je naveo i međunarodne misije.

„Jedan neopravdani broj međunarodnih misija još uvek funkcioniše na Kosovu, stvarajući utisak da smo u veoma ranom stadijumu tranzicije. Ostajemo zahvalni međunarodnoj zajednici za svako dobro koje je donela Kosovu, isto kao što ih smatramo odgovornim i za sve njihove propuste i neuspehe“, rekao je Tači.

Kosovski predsednik rekao je da dobro partnerstvo funkcioniše reciprocno i poručio da međunarodna zajednica uvek može da računa na jako partnerstvo i saradnju sa Prištinom, prenosi RTS.

„Ali, sada je odgovornost za naše putovanje, za našu sadašnjost i budućnost, u našim rukama“, dodao je kosovski predsednik.

Govoreći o Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK, Tači tvrdi da je osnivanje tog tela „nametnula“ međunarodna zajednica.

„Naše institucije su prihvatile tako nešto, jer u suprotnom mi ne bismo imali snage da zaustavimo osnivanje drugog međunarodnog suda, pod okriljem UN. Izglasali smo ga u to vreme kako bismo očuvali partnerstvo sa SAD, EU i NATO“, rekao je kosovski predsednik.

Tači smatra da Specijalni sud ne može da postigne ono što izjavljuje, odnosno „da ojača osećaj pravde za žrtve rata“.

„Da postoji takva pravda, kojom upravlja međunarodni faktor, 100 specijalnih sudova bi trebalo da se osnuje samo za zločine koje je Miloševićeva Srbija izvršila u državama Balkana i ovde na Kosovu. A paradoks sa kojim se mi suočavamo je očajavajući. Istoj toj Srbiji su vrata EU otvorena, a Kosovo ostaje u izolaciji“, tvrdi Tači.

Poručuje da kosovske institucije ne treba sebi da dozvole neuspeh u ispunjenju obaveza i u isto vreme da krive EU ili međunarodnu zajednicu.

„Naše institucije ne uspevaju skoro tri godine zaredom da ratifikuju Sporazum o granici sa Crnom Gorom. Tako, ne samo da smo izgubili bitku u argumentima sa EU, nego smo poljuljali i poverenje naših strateških međunarodnih partnera. Isto se može reći i za sprovođenje Sporazuma o osnovanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu“, rekao je kosovski predsednik.

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Tači je najavio da će ubrzo predložiti jedan model stvaranja sveobuhvatnog političkog tima, u kojem će, kako je rekao, biti prostora za sve predstavnike političkih partija i civilnog društva.

Kosovski predsednik, takođe, tvrdi da će SAD u dijalogu biti „obuhvaćene direktno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar