U trendu

Tači: Stranci mogu da ubede Beograd za pet minuta da podrži formiranje vojske

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da medjunarodna zajednica, ako to stvarno želi, može za pet minuta da ubedi Beograd da podrži formiranje Vojske Kosova. 

U intervju za dnevnik Zeri, Tači je rekao da je stvaranje Vojske Kosova „put sa koga nema povratka“ i da samo ostaje otvoreno pitanje da li će se to obaviti ustavnim izmenama ili promenom zakona. 

„Beograd drži Kosovo kao taoca i neopravdana je dilema medjunarodne zajednice da ubedi kosovske Srbe da se mandat BSK promeni ustavnim izmenama“, rekao je Tači.

Tači je dodao da ukoliko medjunarodna zajednica ne može da ubedi Srbe da podrže ustavne promene, onda će se menjati Zakon o bezbednosnim snagama Kosova (BSK), prema inicijativi koju je on preduzeo. 

On je rekao da je bliskoj koordinaciji sa Vladom o Predlogu zakona o BSK i da očekuje da u zakonskom roku bude predat Skupštini na razmatranje.

Kosovski predsednik je od koalicionih partnera – Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova zatražio da ubede svoje poslanike da glasaju za predlog demarkacije sa Crnom Gorom, jer je to uslov za liberalizaciju viza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.