U trendu

Tači: Strategija EU za proširenje istorijska prilika za Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da strategije Evropske komisije za evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana predstavlja istorijsku priliku za Kosovo da bude uključeno u ovu strategiju, a gradjani Kosova da imaju jasnu sliku o narednim koracima ka integraciji u Evropsku uniju.
Kosovski predsednik je na Fejsbuku naveo da bi bezvizno putovanje gradjana Kosova u šengensku zonu bila najbolja vest za Kosovo na desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti.

Tači je ocenio da EU ne zanima šta građani žele, ali da je zainteresovana da vidi kako su njihove institucije ispunile njene zahteve.

„Hitno pitanje koje imamo pred sobom jeste da li ćemo učiniti ono što je potrebno da bi se uklonile sumnje da želimo budućnost u EU? Da li želimo da našoj omladini pružimo priliku da se trudi za zasluženu budućnost u evropskoj porodici? Ili želimo da ih zauvek zbunjujemo kratkoročnim političkim ciljevima“, naveo je Tači.

Tači je rekao da sada nije vreme da traži krivica ili izgovor, več je vreme „za postupke u interesu države i gradjana“.

„Ne mogu dovoljno da naglasim da je u ovim trenucima neophodno pokazati odgovorno rukovodjenje“, naveo je Tači.

Kosovski predsednik je tražio da se ratifikuje demarkacija s Crnom Gorom i, prema njegovim rečima, time zapečati evropska perspektiva Kosova i vizna liberalizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.