U trendu

Tači u Vatikanu traži podršku za nezavisnost Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je danas, tokom privatne audijencije kod pape Franje u Vatikanu, da se odnosi sa Vatikanom koji nije priznao Kosovo podignu na isti nivo kakav uživaju ostali narodi u svetu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Tači je istakao da Kosovo nastavlja da čuva strpljenje, veru i vrednosti koje ima kao društvo – ljubav i solidarnost u porodici i u društvu, poštovanje dostojanstva svake osobe, toleranciju i saradnju.

„Vatikan je vodič i motiv da ostanemo nepokolebljivi u zaštiti i promovisanju ovih vrednosti. Zato smo mi i ponosni na Majku Terezu, jer niko nije bolje od nje štitio i širio ove vrednosti svuda po svetu“, dodao je on.

Tači je obavestio papu o konsolidovanju kosovske države, o suživotu različitih verskih i nacionalnih zajednica i istakao da je Kosovo primer dijaloga i verskog suživota.

Tači je obavestio papu o organizovanju godišnje konferencije „Inter-Faith Kosova“, na kojoj se verski poglavari, akademici, političari, naučnici, a medju njima i mnogobrojni bivši lideri država i laureati Nobelove nagrade za mir, sastaju i razgovaraju o produbljenju dijaloga medju verama u čitavom svetu.

Na sastanku sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, Tači je govorio o unutrašnjem i spoljašnjem jačanju kosovske države, i ocenio da je nezavisnost Kosova donela mir i stabilnost u region.

„Nagrada za dostignuća Kosova bilo bi priznanje od cele medjunarodne zajednice. Priznanje Kosova znači priznanje težnje za slobodnom, jednakošću, priznanje ljudskih prava i sloboda“, rekao je Tači.

Posle susreta u Vatikanu, Tači je otputovao za Vašington gde će se sastati sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom.

Kako je saopšteno Tači će na sastanku sa Pensom zatražiti „nastavak američke podrške jačanju medjunarodne subjektivnosti, ekonomskom razvoju Kosova i procesu evroatlantskih integracija“, piše u saopštenju.

Tači će takodje zatražiti učešće SAD u „poslednjoj fazi procesa dijaloga Kosova i Srbije, kao garanta mira i stabilnosti u regionu“, kaže se u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike