U trendu

Tadić: Branili smo lik i delo Djindjića od današnjih izgraditelja spomenika

Lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da dramaturškinja i koautorka pobedničkog idejnog rešenja za spomenik Zoranu Djindjiću, Biljana Srbljanović ili nesvesno obmanjuje gradjane ili namerno laže kada tvrdi da su Demokratska stranka i on, Tadić, kao bivši lider DS, zaustavili izgradnju spomenika prvom demokratski izabranom premijeru, ubijenom 2003. godine.

„Svi oni koji iznose ovakve neistine, poput Biljane Srbljanović i Zorana Živkovića, učestvuju u formiranju laži koja isključivo ojačava autoritarnu poziciju Aleksandra Vučića“, napisao je Tadić u otvorenom pismu u kojem podseća na sve incijative DS da se očuvaju lik i delo Zorana Djindjića, koje je, kako je dodao stranka 2012. morala da brani od napada i skrnavljenja njegovih tadašnjih protivnika, a današnjih „poštovalaca i izgraditelja spomenika“.

Tadić je napisao da se „pri tom čini da namerno zaboravljaju da je Aleksandar Vučić, koji danas gradi spomenik Zoranu Djindjiću, u stvari isti onaj čovek koji učestvuje na skupu na kom se Djindjiću preti smrću, dok se Šešelj ispraća u Hag“.

„Svi oni su ipak svesni da u autokratiji nema razlike izmedju države i vladara, i nikakvim lažima na moj račun neće uspeti da se operu od učestvovanja u zloupotrebi izgradnje spomenika jednom demokratskom premijeru u svrhu ojačavanja jednog autokratskog predsednika“, napisao je Tadić.

Bivši predsedik Srbije u pismu navodi razloge zbog kojih su „odredjene ideje ipak, nažalost, ostale nerealizovane“, poput izgradnje Memorijala Zoranu Djindjiću unutar Gradske galerije na Trgu Republike, što su u Skupštini Grada Beograda blokirali odbornička grupa Demokratske stranke Srbije i tadašnji radikali, a sadašnji naprednjaci.

„I istina je da smo u vreme mog predsedničkog mandata inicirali i realizovali postavljanje memorijalne ploče na Platou Zorana Djindjića i kuće u kojoj je živeo, imenovanje Bulevara Zorana Djindjića, postavljanje spomenika u Prokuplju, donošenje odluke o izgradnji Memorijala Zorana Djindjića u sklopu Gradske galerije na Trgu Republike, a 2011. smo pokrenuli novu inicijativu za podizanje spomenika Zoranu Djindjiću, pošto su sve prethodne inicijative i odluke blokirali predstavnici sadašnje vlasti i DSS“, naveo je on.

Tada je, kako je dodao, doneta odluka da spomenik bude izgradjen na platou ispred Vlade Srbije, na uzvišici koja gleda na mesto gde je Djindjič ubijen. „Medjutim, uprkos toj odluci, ova vlast je na tom mestu izgradila spomenik Gavrilu Principu“, napisao je Tadić.

Tadić je naveo da je i Djindjićev naslednik na mestu premijera, Zoran Živković više puta u javnosti iznosio laži na njegov račun i okrivio Tadića što je odbijeno idejno rešenje koje je predložio.

Tadić je naveo da je to Živkovićevo rešenje koje je izradio njegov prijatelj, odbila nadležna Komisija „uz obrazloženje da nije primereno liku i delu Zorana Djindjića“.

„Pretpostavljam da je odbijeno zbog činjenice da je Živkovićevo rešenje predvidjalo da spomenik bude izgrađen isključivo od viljušaka i noževa“, rekao je Tadić i dodao da je tada na čelu te komisije bio Mileta Prodanović koji je danas član Živkovićeve Nove stranke.

„Elementarna gradjanska korektnost bi podrazumevala da gospodin Prodanović kaže javnosti istinu zašto je odbijeno Živkovićevo rešenje, umesto što ćuti dok predsednik njegove stranke laže kako sam ja blokirao taj njegov zastrašujući genijalni predlog“.

Tadić je naveo da je danas, 2017. godine Zoran Djindjić mrtav, dok „taj Aleksandar Vučić gradi sebi oreol demokrate, a ne spomenik Zoranu Djindjiću“.

„Neki podržavaoci petooktobarskih promena, bilo iz naivnosti ili korumpiranosti, taj oreol mu ukrašavaju ovakvim lažima. Da li svesno ili nesvesno to čine, postaje nebitno imajući u vidu opasnost koju za budućnost Srbije predstavlja tako ojačavanje i legitimizovanje Aleksandra Vučića i njegove politike“, naveo je Tadić.

Tadić je ocenio da je ideja o izgradnji „autoritarnog projekta“ potpuno suprotna od svih političkih ideja Zorana Djindjića.

„U tom smislu, tragikomično je gledati te ljude kako se batrgaju u lažima po medijima pokušavajući da se operu objašnjenjima kako spomenik ne gradi Vučić, već država“, rekao je Tadić.

Sredinom ove godine, lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Srbije, najavio da će na 15. godišnjicu od ubistva Zorana Đindjića biti podignut spomenik u Beogradu. Spomenik će biti izgradjen na njegovu ideju.

Na medjunarodonm konkursu za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đindjću odabrana je skulptura „izvijene strele koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine“.

Autor prvonagradjene skulpture je Mrdjan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar umetnosti Marina Andrić. Spomenik će imati i „zvučnu instalaciju“ sa odlomcima Djiondjićevih govora. Autorka te komponente spomenika je Biljana Srbljanović, uz saradnju s dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.