U trendu

Tadić o sednici Saveta bezbednosti:Ispuštena prilika da se težište rešenja pitanja Kosova …

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ocenio je da je bilo „apsolutno neophodno“ da predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, kako bi težište rešavanja tog pitanja vratio sa takozvanog francusko-nemačkog sporazuma u Savet bezbednosti UN.

Tadić je u pisanoj izjavi naveo da je Srbija „morala da pokrene inicijativu u Savetu bezbednosti kao odgovor na nemačko-francuski sporazum, braneći naše osnovne i legitimne interese na Kosovu u ključnoj međunarodnoj instituciji“.

„Apsolutno je bilo neophodno da na ovoj sednici Saveta bezbednosti UN učestvuje Vučić i da iskoristi tu preostalu priliku da otvori pitanje kršenja međunarodnog prava i pomeri težište sa nemačko-francuskog sporazuma, kao rešenja i kao političke platforme na kojoj se odlukom naprednjačke vlasti pregovara o statusu Kosova i Metohije i da se težište vrati prema Savetu bezbednosti UN“, naveo je bivši predsednik Srbije a prenela SDS.

On je dodao da pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine, Srbija „nikada nije pregovarala o statusu Kosova u EU“ već da su posredstvom Unije vođeni pregovori „isključivo o tehničkim aspektima posvećenim normalizaciji svakodnevnog života na Kosovu, dok se o pitanju statusa pregovaralo isključivo u UN“.

„Ispuštena prilika da Vučić danas u Savetu bezbednosti UN posebno i nedvosmisleno naglasi da je za Srbiju članstvo tzv. države Kosovo u UN apsolutno neprihvatljivo, mogla bi otvoriti put za dovršetak procesa do kog je dovela ova vlast i koji u poslednjoj deceniji vodi ka tome da Srbija na svaki način, osim u propagandi u domaćim medijima, prizna nezavisnost Kosova“, naveo je Tadić.

Srbiju će na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren izveštaj o radu misije UNMIK, predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar