U trendu

Tadić: Pregovori Beograda i Brisela netransparentni

Predsednik Socijaldemokratske Stranke Boris Tadić izjavio je da za podelu Kosova nije dovoljna saglasnost srpskih i albanskih političkih elita, već da je neophodno da se sa tim slože SAD, Rusija, Kina i Evropska unija, a da je termin razgraničenje „udica za naivne“.

Tadić je u intervjuu za nedeljnik Vreme ocenio da razgraničenje može da se tumači na više načina, ali da se diskusijom o toj ideji koju nudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zapravo diskutuje sa vetrom.

„Termin razgraničenje, kako ga Vučić koristi danas, ne znači ništa. A zašto ga (Vučić) nije pomenuo u govoru u Kosovskoj Mitrovici? Zato štomu treba u funkcionalnom smislu i u narednim mesecima kao udica za naivne dok se sprema da izvrši ono što je obećao zapadnim zemljama“, rekao je Tadić.

On je dodao da se iz govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Kosovu i Metohiji nije moglo zaključiti kakav je karakter pregovora Prištine i Beograda, a da predsednike Kosova i Srbije „u svetu doživljavaju kao ličnosti upotrebljive za realizaciju globalnih interesa, pošto imaju ogromne hipoteke iz prošlosti“, jer današnjem Zapadu ne odgovaraju ljudi bez tih hipoteka.

„Vučić je kreirao medijsku mašinu za zaboravljanje… Zato i nije spomenuo Briselske sporazume prilikom posete severu Kosova. Zauzvrat, on je prisutne u Kosovskoj Mitrovici obasuo serijama rečenica da će zahvaljujući njemu imati priliku da žive što, eto, nije bio slučaj pod prethodnom vlašću kada su, valjda, Srbi mogli samo da umiru“, kazao je Tadić.

On je naveo da je poredjenje njegove i Vučićeve politike prema Kosovu i Metohiji delimično sličan po retorici, ali da se suštinski razlikuju, kao i da su optužbe vlasti da su pregovori izmešteni iz UN „velepodmetanje“.

„Vučić koji je statusne pregovore iz UN prebacio u Brisel sada za to optužuje nas. A mi smo u UN odlučili da se u Briselu vode samo tehnički razgovori o administrativnim prelazima, vozačkim dozvolama, taksama… Sada Vučić da bi opravdao svoju istorijsku grešku… optužuje svoje prethodnike“, rekao je Tadić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar