Tadić: Vučić može ukinuti opoziciju, ali ne i gradjane

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da nije iznenadjen protestima studenata, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić „kreirao nenormalnu atmosferu u društvu“, prenosi list Danas.

„Vučić je uveren da uništavanjem opozicionih stranaka, suspenzijom slobode medija, eksplicitnim i implicitnim pretnjama i širenjem straha može kontrolisati društvo… Možete kratkoročno da ukinete institucije i opoziciju, ali ne možete da ukinete gradjane koji vas ne podržavaju i njihovu potrebu za životom u demokratskom i civilizovanom društvu“, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, „Vučićev autokratski način vladanja primetan je u svakoj pori društvenog života, a propagandom se, izmedju ostalog, služi da bi sve to predstavio kao demokratsko vladanje“.

Tadić je ocenio da „Vučićev tip autokratije ide u pravcu ukidanja stranaka kroz njihovu medijsku degradaciju, blaćenje i obesmišljavanje“, što je kako kaže „najviši mogući stepen antidemokratskog ponašanja“, jer nema razvijene demokratije bez političkih stranaka.

„Propaganda i medijski pritisak kom je naše društvo izloženo 24 sata prihvatljivi je samo za jedan deo stanovništva. Medjutim, za one koji ne podržavaju Vučića to je apsolutno neprihvatljivo, a to su pre svega mladi obrazovani ljudi… Kada onemogućite gradjanima regularan izborni proces, možete da obezbedite pobedu, ali glas tih gradjana će onda biti na ulicama“, rekao je Tadić odgovarajući na pitanje u čemu je premijer preterao što studenti nisu mogli da „progutaju“.

Tadić je izrazio verovanje da će Vučić pokušati da „ispuni odredjene zahteve i napravi prividno pomirenje sa protestantima“, odnosno da uradi isto što i Josip Broz Tito 1968. godine, koji je kako navodi „demontirao“ proteste rečenicom „studenti imaju pravo“, a potom „dezavuisao svaku veliku ideju tog protesta“.

Bivši predsednik Srbije dodao je da veruje da su protesti nastali spontano, ističući da je pitanje ko su njihovi organizatori, veštačka tema koju nameće vlast, kako bi skrenula pažnu sa suštine tih protesta.

„Protesti protiv diktature“ održavaju se već nedelju dana u Beogradu i drugim gradovima Srbije zbog nezadovoljstva gradjana rezultatima predsedničkih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.