U trendu

Tadić: Vučić u Srebrenici treba se izvini u svoje lično ime

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je dobro što premijer Srbije Aleksandar Vučić ide u Srebrenicu i da bi on tamo trebalo da uputi izvinjenje u svoje lično ime, zbog svega što je govorio u prošlosti.

„Dobro je da ide, dobro je da to čini, ali ne treba da nas vraća u atmosferu od pre 10 godina…On (Vučić) treba da se izvini u svoje lično ime, za sve što je ranije govorio. Tako bi dao doprinos uverenju da se stvari menjaju kod premijera i kod ljudi koji su sada na vlasti“, kazao je Tadić na tribini koju su povodom 20 godina od genocida u Srebrenici organizovali Forum ZFD i nedeljnik „Vreme“.

On je podsetio da je pre 10 godina on već bio na komemoraciji srebreničkim žrvama i kao tadašnji predsednik države se izvinio se u ime države i naroda.

Tadić je istakao da je on to tada učinio kao „unilateralni čin izvinjenje porodicama žrtava i bošnajčkom narodu, bez očekivanog reciprociteta“.

Tadić je istakao da su bezbednosni rizici u trenutku kada je on išao u Srebrenicu bili veći nego danas.

„Prišla mi je jedna majka i rekla da sam ja ubica“, kazao je Tadić.

Bivši predsednik države i sadašnji lider Socijaldemokratske stranke podsetio je i da se u Srbiji mnogo toga promenilo tokom poslednjihdeset godina, a u međuvremenu i Međunarodni sud pravde je ustavnovio da je u Srebrenici reč o genocidu i da bi svaka država članica UN to trebalo da prihvati.

Srpski tužilac za ratne zločine Slobodan Vukčević rekao je da smatra da se u Srerenici dogodio genocid i da je poricanje toga nemoralno i kukavički.

Prema njegovi rečima, prvi slučaj kojim se srpsko tužilaštvo bavi, a tiče se srebreničkog područja je predmet „Kravice“, u kome je u istoimenoj radničkoj zadruzi bilo ubijeno oko 1.000 muslimana.  Srpsko pravosuđe taj prdmet, kategorizuje kao „ratni zločin“.

„Posao tužilaštva je da utvrdi individualnu krivicu i da nakon toga ne može da se govori o tome da su Srbi ovakvi ili onakvi, već da odgovorni budu kažnjeni“, rekao je Vulčević.

Dok je za Vukčevića u pravnim okvirima, ipak, veoma teško dokazati genocid, jer je teško dokazati postojanje genocidne namere, za njegovog kolegu tužioca iz Bosne i Hercegovione Ibra Bulića, dilema ne postoji.

Prema njegovim rečima, pravosudni organi Bosne i Hercegovine su svoje slučajeve procesuirali na osnovu dokaza i svedočenja iz Haga, zbog delikatnosti slučajeva bilo je rađeno na predmetima, ali su dokazi ipak potvrdili genocid.
 
Jedna od učesnica tribine aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović istakla je da se u Srbiji na nivou države i čitavog društva poriče da je u Srebrenici bilo genocida i da je u tom smeru potrebno napraviti veliki moralni iskorak.

Ona je podsetila na ranije stavove i izjave premijera Aleksandra Vučića i upitala da je je promena moguća ako se negira genocid.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar