U trendu

Tadić za El Pais: Srbijom vlada demagog i populista

Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić u intervjuu za španski El Pais ukazao je da to što EU nije definisala strategiju vlastite konsolidacije ni proširenja – ima za posledicu sve veći uticaj Rusije, Turske i Kine na Balkanu.

On je, kako je navedeno u saopštenju SDS-a, takodje upozorio da je Srbija postala zemlja samo jednog pitanja-Kosova.

„Stanje demokratije u Srbiji je jednostavno katastrofalno. Pojedini evropski lideri dozvolili su aktuelnoj vlasti da uništava sve demokratske institucije u Srbiji, a to je problem i za čitav region“, upozorio je Tadić.

Dodao je da ne razume takav pristup EU prema Srbiji.

„Priznanje Kosova otvara vrata i drugim regionima u Evropi za jednostranu secesiju. Moji medjunarodni sagovornici često nisu razumeli temu Kosova i ignorisali su potencijal tog domino efekta, nastavljali su rigidno sa agendom nezavisnog Kosova, ali kada su se suočili sa slučajevima Krima, Južne Osetije i Abhazije bili su u šoku“, istakao je Tadić.

U intervjuu se osvrnuo i na urušavanje demokratije u Srbiji „pod apsolutističkom vlašću Aleksandra Vučića“, kao i na proteste i bojkot predstojećih izbora.

„Sedam godina se urušava demokratija u Srbiji i jedini način je da se obratimo preostalim demokratskim snagama koje uzimaju u obzir realnost da Srbijom danas vlada apsolutista, demagog i populista. Svakodnevno smo 24 sata izloženi lažnim vestima i u takvim okolnostima gradjani ne mogu da imaju slobodan izbor“, rekao je Tadić i dodao da će zbog bojkota izbora takva vlast imati još više poslanika, ali da je „davanje legitimiteta tom procesu još problematičnije.“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.