U trendu

Tagesšpigel: Vučić ponovo pribegava taktici napad je najbolja odbrana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, suočen sa talasom nasilja i masovnim protestima građana, ponovo pribegava taktici napad je najbolja odbrana tako što vređa opoziciju i najavljuje masovno okupljanje svojih pristalica, piše berlinski dnevnik Tagesšpigel.

List u članku o talasu nasilnih zločina koji već duže vreme potresaju Srbiju, piše da predsednik Srbije, umesto da nešto preduzme, najavljuje nove izbore.

Tagesšpigel piše da je „svemoćni otac nacije“ Vučić prošlog vikenda u Smederevu ponosno predstavio oko 13.500 komada ilegalnog vatrenog otružja i oko 2.000 ručnih bombi koje su vlasnici dobrovoljno predali policiji.

„Ali u zemlji u kojoj se, prema jednoj studiji iz 2018. godine, uz 700.000 komada registrovanog oružja u privatnom posedu nalazi još oko dva miliona komada vatrenog oružja, Vučićeva akcija jeste vredna hvale, ali je samo kap na usijanom kamenu“, piše dnevnik.

List podseća da je Srbija, s obzirom na broj stanovnika, sa 39 komada oružja po stanovniku, uz Crnu Goru zemlja sa najviše oružja u Evropi, a da u svetu više oružja po stanovniku imaju samo SAD i Jemen.

I uprkos šoku posle masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu, talas nasilnih zločina ne prestaje, „a žrtve svakodnevnih mahnitih krvavih pohoda i porodičnog nasilja u prvom redu su žene“, piše berlinski dnevnik.

„Opozicione političare koji su svoje sunarodnike prošle nedelje pozvali na dva velika protesta protiv nasilja, visokoosetljivi predsednik uvredljivo naziva ‘hijenama i lešinarima’ koji žele da zloupotrebe tragediju“, piše dnevnik.

Tagesšpigel podseća da je Vučić odbacio zahteve da se oduzme licenca državno subvencionisanim televizijama bliskim SNS koje glorifikuju nasilje, kao i da smeni svoje sledbenike sa čela policije i tajne službe.

„Umesto toga, jaki čovek Srbije ponovo igra na kartu preventivnog napada. Najavljuje veliki miting svojih pristalica i vanredne izbore“, konstatuje dnevnik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.